Dofter är ett mycket bra sätt att locka insekter – de flesta har nog sett bananflugor svärma runt fruktfatet eller vinglaset. Nattfjärilar har en fantastiskt ”luktsinne”. Det finns uppgifter om att fjärilshanar kan uppfatta enstaka doftmolekyler i luften och på så sätt ta ut riktningen till en hona. Det handlar då om feromoner som definitionsmässigt är substanser som utsöndras av en individ och som tas upp av en annan individ från samma art, och där substansen ger upphov till en specifik reaktion. Man kan också locka med attraktiv föda. Fjärilar tycker ofta om jäst frukt som är energirik.
Recept på lockmedel
Här kommer ett recept på lockmedel. Man kan dock experimentera själv. Viktigast är socker och någonting jäst, tex lite vin eller jäst druvjuice. Annat att testa: honung, äppelmos, olika sorters jäst frukt, ättika, öl, russin, ost…
Grunden i receptet är vanliga torkade fikon som finns att köpa i affären. Är det inte jultider får man leta bland delikatesser som torkade linser, nötter och liknande. Där brukar fikonen ligga. Man mal fikonen i en köttkvarn och tillsätter ljummet vatten och mycket socker tills det blir en ”lagom” tjock gegga. Det är svårt att ange exakta mått på hur mycket av varje ingrediens som behövs, men man kan starta med 0,5 kg fikon, och ungefär lika mycket socker. I denna smet lägger man sedan rivna tygremsor som får dra åt sig härligheten ett par dagar. Man kan tillsätta lite jäst för att få igång processen men det brukar fungera bra ändå. Remsorna kan man förvara i en plastlåda som kan hålla sig länge, upp till flera år sägs det, om man iblandfuktar dem och tillsätter lite socker efter ett tag! Annars är de bara att förvara i rumstemperatur eller lite svalare.
Man kan också smeta in sitt lockmedel på trädstammar.
Väderförhållanden
Det är väldigt olika hur bra betena lockar från natt till natt och på olika platser, men det är svårt att svara på varför. Ibland kommer det inte en fjäril, medan det under andra nätter är så tjockt på betena att fjärilarna knappt får plats. Luftfuktigthet, vindförhållanden, temperatur, ljus och konkurrens från naturligt jäst frukt och blommor är några faktorer som kan inverka förutom årstiden. Höst och vår brukar beten fungera bäst och vissa nattflyn går nästan enbart på beten.
Använda feromoner
Vissa fjärilsarter som tex glasvingarna är notoriskt svåra att finna när dom väl kläckts till vuxna individer. Det enda praktiska sättet kan vara att använda feromoner som man kan köpa i form av impregnerade ”korkar”. Även om det finns feromon som attraherar tex alla svenska glasvingearter så är de väldigt specifika och är inget att använda generellt för fånga många olika arter med. Ett annat sätt att utnyttja feromoner är ju faktiskt att använda honor att locka fram hanarna med. Det gäller bara att hitta en hona först…
Lockmedel i kombination med andra fällor
Beten i kombination med tex ljus- eller fallfällor kan också vara väldigt effektivt. Gräsklipp, hönsspillning och dylikt kan placeras i olika biotoper och sedan sållas igenom efter några dagar.