Att föda upp utländska arter

Listan på exotiska arter som kan födas upp inomhus kan göras lång. Det finns också ett flertal företag som gjort till sin affärside att sälja dessa insekter över hela världen. Även om många av dessa insekter är lämpliga att odla så bör man vara på sin vakt så man inte hjälper till i handeln med ovanliga och hotade arter. Det finns också stora risker i denna hantering med att ofrivilligt introducera främmande arter i den lokala faunan. Allt för många tråkiga exempel på detta finns dokumenterat runt om i världen och även om vi i Sverige många gånger räddas av vår kalla vinter, så finns det många arter som är anpassade till vinter även i andra delar av världen. Ha därför som regel att aldrig släppa ut en insekt som inte finns naturligt i faunan.

Några arter av syrsor odlas i stor skala som foder åt terrariedjur och dessa är lätta och tacksamma att föröka. Dessutom så spelar hanarna med ett trevligt klickande (vissa icke insektsintresserade påstår att det inte alls låter trevligt i längden) för att locka till sig honorna. De äter det mesta och kan utfodras med torr kattmat, grönsaker, havregryn och brödbitar. Se till att de får vatten att dricka genom en fuktad bomullstuss och att terrariet är tätt. Annars har du snart klickande syrsor i hela huset. De lägger sina ägg i fuktad sand och de kläcker efter några veckor.

Många är vi som prövat på att odla vandrade pinnar. De är mycket tacksamma och har inte stora anspråk på tillvaron. Färska grönsaker, sallad och skott att äta, sedan sköter de sig själva. Lite tråkiga i längden kanske då de främst är nattaktiva och inte speciellt rörliga. En fördel är att du bara behöver skaffa dig ett exemplar. Hanar är nämligen sällsynta och honorna lägger ”befruktade” ägg utan att någon hane finns närvarande. Äggen är små och svåra att se och brukar kläcka efter några månader. Var även här noggrann med att buren är tät. Hål i bladen på krukväxterna i det närmaste fönstret kan vara ett tecken på rymlingar!

Ibland finns det även andra typer av insekter att köpa i tex djuraffärer och på mässor. Det kan vara allt från vackra skalbaggar och kackerlackor till bananflugor och bönsyrsor. Innan du köper dessa så bör du dock ställa dig frågan om detta är lämpliga arter att köpa och att du får bra information om hur du ska sköta dem.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.