Traditionellt luciafika där medlemmarna visar bilder, berättar anekdoter och visar kryp från året som gått. Denna kväll bjuder vi på fikat som oftast är hembakade lussebullar.
Tisdag 12 december
Baggträff – tema årets spännande fynd. Ta med det som fortfarande är obestämt av årets skörd!
luciafika blir det också!
Plats och tid: Inst f ekologi, Ultuna (Uppsala), kl 18-21
Kontaktperson: Åke Lindelöw (070-6433317)
Insektssäsongen 2023 och stipendiater berättar. Vi samlas för julfika och tar med oss våra bäst och intressantaste insektsbilder och berättelser om insektssäsongen 2023. Vi får också höra rapporter från några av föreningens stipendiater.
Tid och Plats ännu obokad, men vi hoppas kunna vara tillbaka på Naturhistoriska riksmuseet. Mer info kommer i senare utskick till medlemmar och på hemsidan
Kontakt: Rasmus Hovmöller
Telefon: 073 895 6419
e-post: info@ento.se
Sommarens skörd
Vi inleder insektsåret 2024 med en traditionsenlig träff där vi går igenom fynd från 2023.
Plats och tid: Evolutionsbiologiskt centrum (EBC), Norbyvägen Uppsala, kl 19:15
Kontaktperson: Thomas Persson Vinnersten (070-5727605)
Visste du att ungefär 50 arter trollsländor från främst Asien men även Nordamerika och Afrika hittats i Europa? Eller att en del utomeuropeiska arter fått hjälp av exempelvis orkaner och handel? Denna kväll får vi höra om hur detta går till, vilka arter det rör sig om, situationen i Sverige med mera. Berättar gör Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författare av bland annat Nordens trollsländor.
Mötet sker i Zoom, logga in i god tid. Länk till mötet: klicka här.
Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Mikael Sörensson: ”Senaste nytt om Baranowskiella, fjädervingar och världens minsta skalbaggar”. Hur många kan namnet på Europas minsta skalbagge? Vem kan nynna hårdrocklåten om samma skalbagge? Har den hittats på fler ställen? Mikael uppdaterar både om det och ger senaste nytt inom ptiliidforskningen.
Fika serveras efter föredraget!
Vintermöte i Nyköping i Studiefrämjandets lokal på Brunnsgatan. Årets skörd, bilder, föredrag, mingel. Sedvanlig meny, dvs fjärilspastasallad med div tillbehör, frukt, godis, kakor mm. Det blir en trevlig dag då nyfynd kan bevittnas (förmodligen redovisade i Graphosoma) och mingel förstås.
VÄLKOMNA!
Kajsa Mellbrand: Tio år av spindlar på nätet. En historia om Spindelnätet. Kajsa är bevarandebiolog och spindelexpert och kommer att berätta om Spindelnätet, en grupp på Facebook som hon startade, och som blivit en succé för folkbildning om spindlar och intresset för spindeldjur i Sverige.
Efter en höst med möten på Stockholms universitet och i Bagarmossen flyttar vi åter till Naturhistoriska riksmuseet för våra medlemsmöten. Taket är fortfarande under renovering i stora delar av huset, men vår vanliga möteslokal (Lilla hörsalen) är i en del som är öppen.
Möten börjar 19.00, men det är öppet från 18.30 för mingel. Ingång från gården vid restaurangen! Se karta.