Välkommen till Trollsländeföreningens sommarläger 2023…
som kommer att hållas i Västra Götaland, Lerums och Alingsås kommuner 29 juni t.o.m. 2 juli. Vi bor på den naturskönt belägna konferensgården Udden i Tollered vid sjön Torskabotten där vi på torsdag checkar in 10.00- 12.00. Här är länk till platsen.
29, 30, 1, 2 åker vi ut till närliggande trollsländerika habitat. Om vi blir många deltagare delar vi upp oss i flera grupper. Sista dagen på lägret avlutas ca kl. 13.00.
Sex besöksplatser är inplanerade just nu varav en med möjlig spetsfläckad trollslända. Vi är flera som skulle vilja se en snygg hona, (samma trollslända som är på omslaget av ”Nordens trollsländor”). Övriga platser försöker vi välja så vi får en så artrik blandning som möjligt med förhoppning om nya kryss för deltagarna.
Vi samåker till de olika besöksplatserna. Det är relativt kort mellan besöksmålen. Lätt terräng på de flesta ställen. Max två kilometer att gå fram och tillbaka på det längsta.
Alltså, tre nätter för 900:-/person oavsett ålder. Ni står själva för frukost, lunch och middag. Kyl och restaurangkök finns för egen matlagning och förvaring. På lördagen finns grillar tända och ni lägger på vad ni har med. Om det är någon som har ett litet föredrag eller trevliga bilder så ta med dem.
Vill man hyra sängkläder och handduk så går det bra att göra det på plats för 150: –
De flesta rummen är för två. Vi städar våra rum innan vi lämnar dem.
Tyvärr är husbil och tält svårlöst i år men Trollsländeföreningen subventionerar kraftigt så vi tycker 300:-/natt/pers är mer än bra! För att ta del av subventioner måste man vara medlem i Trollsländeföreningen. Gå med snarast om du inte redan är det!
Vill du deltaga i sommarlägret men bara en dag eller två så går det bra.
För alla deltagare behövs Google Maps i telefonen då vi delar ut besöksplats på morgonen innan utfärd.
Arrangörer är:
Lena Jernehov 0705–607790
Håkan Jernehov 0706–771490
Thomas Ögren 0733–456663
Christina Sandblom 0705–700750
Anmäl dig så tidigt du kan om du vill sova över så vi har möjlighet att förbereda oss. Det finns en begränsning på antalet övernattningsplatser.
Anmälan till: hakanjernehov@gmail.com. Där får du vidare instruktioner om referensnummer samt betalform.
Sista anmälningsdag: 20 juni.
Glöm inte stövlar, lupp, kikare och håv…medlem i Trollsländeföreningen så klart!
Söderöns slåttermarker.
Vi besöker blom- och kalkrika ängar i skärgårdsmiljö, där Nils Hydén energiskt och framgångsrikt återupptagit hävden av havsstrandängar, torrängar och ”vanliga” ängar. Söderön ligger utanför (öster om ) Östhammar. Nils visar oss sina marker och berättar om dess skötsel. Sedan ger vi oss ut och ”inventerar” insektsfaunan för att hjälpa Nils med en gedigen artlista.
Samling utanför NRM kl. 08.00 för samåkning. Samexkursion med Entomologiska Föreningen i Uppland.
Anmälan till Niclas Eklund, 0728-313485, kvällstid från 1 juni.
1 juli. Trollsländor och fin skog i Rogsån, norr om Falun
Eventuellt tittar vi även på insektsgnag i gammelskogen intill ån. Ledare Uno Skog. Samling Jungfru-rondellen (på baksidan av macken) för samåkning 10.00
15–16 juli. Skärgårdssatsning: Arholma. Två dagar med insekter och övernattning på Arholma vandrarhem i flerbäddsrum. Gemensam middag på lördagskvällen. De fjärilsintresserade siktar bl.a. på hedpärlemorfjäril men flera fina miljöer erbjuder andra insekter. Avresa från Simpnäs brygga lördag 15/7.
Anmälningsavgift och mer info kommer i senare utskick, men boka in datumen!
Nattfjärilsfångst och fladdermus-exkursion i samverkan med Konsthall norra Kvarken
Lördag den 12 och söndag den 13 augusti
Vi hänger på Konsthall Norra Kvarkens fladdermusexkursion till Järnäsklubb i Nordmaling, och kikar
på både fladdermöss och deras byten (insekter). På lördagen blir det Fladdermusföreläsning med start
19:00 på Konsthall Norra Kvarken i Järnäsklubb. Anmälan till föreläsningen till
katrin@caldeborg.com. Mer info kommer på maillista och i facebook-grupper när det närmar sig.
Ansvariga: Michael Schneider för fladdermusexkursionen Michael.schneider@lansstyrelsen.se, Roger
Mugerwa Pettersson för insektslysningen tel. 070-646 52 95, rogerbpettersson@gmail.com
Dessvärre blir denna exkursion inställd.
Besök gärna Naturum Tåkern istället – där kommer bl a Malin Larsson prata och visa insekter
Exkursion till Långmaren inom Nynäsreservatet. Vi träffas på övre parkeringen för att leta trumgräshoppa. Det finns många spännande insekter på denna unika lokal bl.a. flera sällsynta fjärilar. Vi besökte den här platsen en sensommar för många år sedan och en försommar för några år sedan. Gården är brukad på ett uråldrigt sett vilket gynnat många arter insekter däribland trumgräshoppan som här har en av Sörmlands största förekomster. Den nye förvaltaren Stefan Gäfvert har återskapat ett stort antal våtmarker inom reservatet. Han har dessutom bytt ut granplanteringar mot betesmarker som det var tidigare. Ta med eget fika till en trevlig dag med förhoppningsvis bra väder.
VÄLKOMNA
Kontakt Jan Sjöstedt 0705729232
Hellasgården. Vi samlas i bortre (östra) änden av parkeringsplatsen 14.00, och vandrar långsamt österut mot skjutbanan vid Snörom, där vi beräknas anlända kring 16.30. Vid gynnsamma förhållanden pågår exkursionen hela kvällen och avslutas med grillning följt av nattlys efter nattfjärilar. Om du vill ansluta senare men inte hittar oss – ring 0736-133796 (Niklas) eller 073 895 6419 (Rasmus).
Vill du vara med på grillningen så skicka gärna ett meddelande till Niklas (niklas.apelqvist@nrm.se), så att vi vet hur många vi skall köpa mat åt. Exkursionen till Hellasgården är helt kostnadsfri, och alla är välkomna Ta gärna med vänner och familj som kan tänkas vara intresserade.