Kalendern

feb
25
tis
EFÖ – Årsmöte och föredrag om barkborrar @ Naturcentrum, Trädgårdsföreningen i Linköping
feb 25 kl. 17:30 – 20:00

Årsmöte och föredrag om barkborrar i allmänhet och granbarkborrar i myckenhet

Traditionellt årsmöte som pågår ca en timme, sedan fikar vi och därefter berättar Gunnar Isacsson om granbarkborrens biologi, dess årscykel, naturliga fiender, skogsbruket och naturvårdens påverkan på arten. Även hur man känner igen de olika grupperna, deras gångsystem, hittar och preparerar dem.

mar
29
sön
INSTÄLLT – EFÖ – Bärfisar – fult namn på vackra och intressanta djur. Kickoff för bärfisprojektet 2020 @ Naturcentrum, Trädgårdsföreningen i Linköping
mar 29 kl. 17:00 – 19:30

Dessvärre behöver vi ställa in det här mötet. Vi återkommer om ny tid.

Carl-Cedric Coulianos gästar oss och berättar om föreningens fokusinsektsgrupp. Carl-Cedric är skinnbaggarnas okrönte konung i Sverige. Vi kickar också igång året inventering.

apr
28
tis
Kommer sändas via Youtube – EFÖ – Rödlistan 2020 – tillstånd och trender för Sveriges flora och fauna @ Naturcentrum, Trädgårdsföreningen i Linköping
apr 28 kl. 18:30 – 21:00

På grund av rådande situation med covid-19 kommer inte föredraget ”Rödlistan 2020 – tillstånd och trender för Sveriges flora och fauna” av Ulf Bjelke att hållas på Naturcentrum tisdag 28 april. Det kommer istället att hållas via en webbsändning på Youtube med start 18.00 samma dag. Föredraget kommer att vara tillgängligt på Youtube efteråt och kan då ses när som helst.

Länk till föredraget:

https://play.slu.se/Qc/create/mainshow.asp?id=h0ibij

Den svenska rödlistan över hotade arter uppdateras vart femte år och i april 2020 publiceras en ny rödlista. Ulf Bjelke från ArtDatabanken ger oss en exklusiv inblick i tillståndet och trenderna för den svenska floran och faunan. Aktivitet i samarbete med Studiefrämjandet och Östergötlands naturalhistoriska förening (ÖNF).

feb
28
sön
EFÖ-årsmöte och föredrag av Karl-Olof Bergman
feb 28 kl. 17:00 – 19:30

Det traditionella årsmötet kommer i år ske digitalt. Länk kommer mailas ut innan mötet. Efter årsmötet berättar Karl-Olof Bergman om intressanta kryp från hela världen.
Ansvarig: Kjell Antonsson

apr
25
sön
Inställt – EFÖ – Bärfisar – kickoff
apr 25 kl. 17:00 – 19:00

Inställt

Vi kickar igång årets inventering. Torbjörn Blixt visar bilder och pratar om ovanliga, svårfunna arter. Var och hur man hittar dem. Han visar också boktips från Frankrike och Tyskland. Ta med alla frågor ni har om bärfisar. Vi får se om detta sker digitalt eller på Naturcentrum, Linköping.
Ansvarig: Torbjörn Blixt

jun
6
sön
EFÖ – Bärfisexkursion
jun 6 kl. 09:00 – 17:00

Som ett led i bärfisprojektet besöker vi ett område (ruta) med få eller inga noteringar. Denna gång är siktet inställt på landskapet SO om Söderköping och ut mot kusten. Medtag matsäck.
Anmälan senast den 1/6 till Torbjörn Blixt, 070-685 76 31, torbl192@gmail.com

aug
22
sön
EFÖ – Landsnäcksexkursion kring Omberg
aug 22 kl. 09:00 – 17:00
Vi kommer spendera en heldag i trakten kring Omberg och undersöka lite olika miljöer. Vi börjar i de frodiga sluttningar vid Vättern för att förhoppningsvis spana in den exklusiva större barksnäckan (Ena montana) och några andra krävande arter. Sen beger vi oss till ett kalkkärr och tittar på dess speciella fauna, bl a grynsnäckor. I mån av tid och lust finns det även andra spännande lokaler att besöka.
Samling för samåkning 9.00 vid NaturCentrum i Linköping eller 10.00 vid Vida Vättern (på parkeringen norr om nedlagda restaurangen).. Anmäl senast dagen innan till Jonas Roth: jeonas@gmail.com, 0705-924957 eller här på Facebook-sidan.
Medtag matsäck för fika och lunch. Bra annan utrustning (om du har): kläder efter väder (snäckor och sniglar kan man kolla på i alla väder), stövlar eller kängor, handlupp, djup plasttallrik och gärna en liten pann- eller ficklampa. Saknar du utrusning är du välkommen ändå!
Den östgötska landsnäcksfaunan hyser 88 arter enligt Artportalen. Det är nästan 75% av alla svenska arter och det är troligen bara Skåne som kan slå det. Trakten kring Omberg är den mest artrika med hela kända 73 arter.
Jonas Roth är hobbybiolog med blötdjur som specialintresse. Han har bl a medverkat i Naturmorgon ett flertal gång och är just nu delaktig i produktionen av nästa volym av Nationalnyckeln (om lungsnäckor).
Välkommen!
okt
10
sön
EFÖ – Mångfotingar – Göran Andersson
okt 10 kl. 17:00 – 19:00

Göran Andersson som är författaren till den del av Nationalnyckeln som behandlar mångfotingarna gästar oss denna kväll. Han visar bilder och berättar om mångfotingar, denna viktiga och fascinerande grupp.
Ansvarig: Kjell Antonsson

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.