Lördag-söndag 25–26 maj
De senaste åren har föreningen gjort en helgexkursion med övernattning i
slutet av maj och detta år har vi tänkt ta oss till Byskeälvens inre delar, till
nordligaste delen av Skellefteå kommun. Vi hoppas kunna ha Åselet, ca 2
mil uppströms Fällfors, som bas. Där finns ett deltaland i älven som ser
spännande ut. Uppströms finns forssträckor och nedströms meanderbågar
med sandiga näs i älven. Men vilka småkryp som finns där har vi i stort
sett ingen aning om. Upplagt för intressanta upptäckter! Mer information
kommer senare.
Föranmälan till Sven eller Roger, senast 10 maj.
Ansvariga: Sven Hellqvist, 070-602 37 56, shellq@telia.com
Roger Mugerwa Pettersson, 070-392 90 11, roger.b.pettersson@slu.se
Vi kollar på gammalt fällmaterial och visar sommarens fynd och sommarens bilder. Vi kollar på fällmaterial och visar upp sommarens fynd och bilder. Har du något djur du vill ha bestämt så tag med det så brukar det oftast finnas någon som kan hjälpa till med artbestämningen.
Dags för årets cineastiska höjdpunkt – ett måste för humoristen ! Som vanligt är skräckfilm med entomologisk inriktning huvudtemat. Även klipp från en rad filmer av stor konstnärlig och innehållsmässig bredd kommer att visas. Det enda säkra är att inga realistiska och tråkiga naturfilmssekvenser kommer att visas. Håll uppe ögonen efter årets filmaffisch som kommer några veckor innan – där står kvällens höjdpunkter listade.
Vi summerar året som gått och du visar upp fynd och/eller bilder.
Inställt men vi hoppas kunna köra det när virusläget har stabiliserats. Lars-Erik Lindberg, innovationsledare på Ericsson Garage på Lindholmen, berättar om ett nytänkande projekt ämnat att ge ledtrådar till varför bisamhällen kollapsar. Genom specialdesignade bikupor uppkopplade till nätet kan kontinuerliga data om biaktivitet, mängd honung, eventuella parasiter m m samlas in. Detta hoppas man ska bidra med kunskap om dessa livsviktiga organismer och de hot de står inför.
I samband med den internationella bidagen och den biologiska mångfaldens dag, lyfter vi fram solitärbina. Lär dig hur du själv kan gynna vilda bin, och ta del av ny forskning. VEK kommer ha ett bord på plats och Peter och Charlotte kommer att vara på plats för museet och föreningen.
Vi vandrar genom Botaniska trädgården, via Torbjörnsmossarna, upp till Ljungheden. Omkring 2 km på lättgångna stigar. Änggårdsbergens flora bjuder på en intressant blandning av inhemska växter kryddat med exotiska rymlingar från Botaniska. Den varierade naturen ger också förutsättningar för ett rikt insektsliv. Växter som kan ses här är bl a bergbräken, rosling, topplösa, svinrot, slåttergubbe, kritsuga, praktveronika, aklejruta och jungfru Marie nycklar. Bland områdets insekter kan nämnas bivarg, grön sandjägare och blodröd rövarmyra. Exkursionen avslutas förhoppningsvis med spelande nattskärror i försommarkvällen. Samling 17:30 vid entrén till Botaniska trädgården. Ingen anmälan.
I samarbete med Botaniska Föreningen i Göteborg.