Lördag-söndag 25–26 maj
De senaste åren har föreningen gjort en helgexkursion med övernattning i
slutet av maj och detta år har vi tänkt ta oss till Byskeälvens inre delar, till
nordligaste delen av Skellefteå kommun. Vi hoppas kunna ha Åselet, ca 2
mil uppströms Fällfors, som bas. Där finns ett deltaland i älven som ser
spännande ut. Uppströms finns forssträckor och nedströms meanderbågar
med sandiga näs i älven. Men vilka småkryp som finns där har vi i stort
sett ingen aning om. Upplagt för intressanta upptäckter! Mer information
kommer senare.
Föranmälan till Sven eller Roger, senast 10 maj.
Ansvariga: Sven Hellqvist, 070-602 37 56, shellq@telia.com
Roger Mugerwa Pettersson, 070-392 90 11, roger.b.pettersson@slu.se
Vi kollar på gammalt fällmaterial och visar sommarens fynd och sommarens bilder. Vi kollar på fällmaterial och visar upp sommarens fynd och bilder. Har du något djur du vill ha bestämt så tag med det så brukar det oftast finnas någon som kan hjälpa till med artbestämningen.
Dags för årets cineastiska höjdpunkt – ett måste för humoristen ! Som vanligt är skräckfilm med entomologisk inriktning huvudtemat. Även klipp från en rad filmer av stor konstnärlig och innehållsmässig bredd kommer att visas. Det enda säkra är att inga realistiska och tråkiga naturfilmssekvenser kommer att visas. Håll uppe ögonen efter årets filmaffisch som kommer några veckor innan – där står kvällens höjdpunkter listade.
Vi summerar året som gått och du visar upp fynd och/eller bilder.
Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!
Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.
Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.
Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.
Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.
Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.
Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.
Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.
Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]
[caption id="attachment_4223" align="alignleft" width="960"] Entusiaster från fem olika länder förevigar gungflymosaikslända vid Blistorp.[/caption]
Vi besöker Blistorp, ett av Sveriges främsta områden för trollsländor. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet. Mer information om mötesplats etc kommer.