I samband med Biologiska mångfaldens dag arrangeras BioBlitz Dalarna för andra gången lördagen den 25 maj vid Backa våtmark i Falun (karta samt program hittar ni längre ner) och kommer att hålla på nästan ett helt dygn. Alla är välkomna att delta och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt, alla behövs! Det här blir ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den biologiska mångfalden vi har runt oss!
Baslägret under BioBlitzen kommer att vara vid Backa våtmark och bemannas med experter inom olika artgrupper för att bl.a. kunna artbestämma det som hittas. Förutom det kommer vi att ha t.ex. bestämningslitteratur, luppar, artlistor och mycket mer tillhanda.
Medtag egen matsäck för dagen, grillar kommer att finnas tillhands.
BioBlitz Dalarna arrangeras av Naturskyddsföreningen i Dalarna, Dalarnas Ornitologiska Förening, Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland, Dalarnas Botaniska Sällskap och Skogsriskan och sker i samarbete med Studiefrämjandet, Biologiska mångfaldens dag och Dalarnas museum.
BioBlitz Dalarna besöker centrala Falun under den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj för att prata biologisk mångfald med allmänheten! Carl von Linné kommer på besök och ett bihotell ska byggas. Vi kommer att stå vid Geislerska parken mellan kl. 10 – 18, bygga bihotell kl. 16 och avslutar dagen genom att delta i “Tyst minut för artdöden“. Alla är välkomna!
Vi summerar året som gått och du visar upp fynd och/eller bilder.
Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg. Efter det, besök i naturskogen på Käringberget helt i närheten, där medhavd lunch förtärs i mer njutbar miljö. Ledare Lasse Wikars (070-9813210). Samling parkeringen vid Motorstadion norr om Borlänge 10.00. Länk till karta
Ängsös marker är välkända för naturälskare. Här letar vi framförallt fjärilar med chans på t.ex. gullvivefjäril, Hamearis lucina . Ansvarig: Joakim Thornell, 070-3026133. Samling vid Circle K-macken i Irsta 9.30.
Mellan Jägaråsens och Mörkrets backes naturreservat i Kungsör ligger Älghagen. Älghagen har fått sitt namn efter att man på Kungsgården, på Karl XI;s tid Gustav Vasas tid, hade halvtama älgar som tränades att bära ryttare. För dessa hade man en stor älggård som vi idag kallar Älghagen, nu en vacker ekbacke, vid vägen mot Köping. Därför har inte ekarna där avverkats för skeppsbyggeri och har hög ålder. Insektsfaunan är väldigt exklusiv med många sällsynta arter. Inte minst finns den svarta guldbaggen här. Vi samlas på Kungsuddens parkering i Kungsör 10.00. Anmälan till: Thomas Harry, 070-4657041. thomas.harry2@gmail.com.
Länk till karta
Vi besöker Backa våtmark i Danholn där det finns flera olika typer av vattenmiljöer. Dels rinner den stora Sundbornsån förbi, dels finns en mosaik av fristående dammar, våtmarker och sumpskog som sammanlänkas av två bäckar som här rinner ut i Sundbornsån.
Området har tidigare nyttjats som lertäkt för tegel men har på senare år restaurerats för att fungera som rekreationsområde på initiativ av markägarna som bedriver jordbruk i området.
Vi planerar testa ett par varianter på fällor—dykarbaggar går att fånga effektivt med. bl.a. fiskpinnar som bete!
Samling kl.10:00 vid Korsnäsrondellen i Falun. Det är första rondellen vid infart mot Falun längs E16/RV69 från Gävle/Hedemora. Rosa huset/Z-krogen och Preems Automatstation ligger norr om vägen här i anslutning till rondellen och kan också tjäna som riktmärken.
Ansvariga: Uno Skog och Hans Lindmark. Anmälan till: Uno skog, 070-531 45 46. uno.skog@gmail.com.
När mörkret börjat falla har vi chans att hitta spelande hussyrsor. De håller till i stengrunder mm runt om stallarna, men har inte rapporterats på senare år. Vi kollar om de finns kvar. Samling på parkeringen vid Markan, Strömsholm kl. 20.00. Anmälan till: Thomas Harry, 070-4657041. thomas.harry2@gmail.com. Länk till karta