Kalendern

maj
17
sön
INSTÄLLT! Bor det vilda bin i din stubbe? @ Göteborgs Botaniska trädgård
maj 17 kl. 11:00 – 15:00

I samband med den internationella bidagen och den biologiska mångfaldens dag, lyfter vi fram solitärbina. Lär dig hur du själv kan gynna vilda bin, och ta del av ny forskning. VEK kommer ha ett bord på plats och Peter och Charlotte kommer att vara på plats för museet och föreningen.

maj
27
ons
INSTÄLLT! Insekter och blommor i Änggårdsbergen med Johan Ennerfelt @ Göteborg, Änggårdsbergen
maj 27 kl. 17:30

Vi vandrar genom Botaniska trädgården, via Torbjörnsmossarna, upp till Ljungheden. Omkring 2 km på lättgångna stigar. Änggårdsbergens flora bjuder på en intressant blandning av inhemska växter kryddat med exotiska rymlingar från Botaniska. Den varierade naturen ger också förutsättningar för ett rikt insektsliv. Växter som kan ses här är bl a bergbräken, rosling, topplösa, svinrot, slåttergubbe, kritsuga, praktveronika, aklejruta och jungfru Marie nycklar. Bland områdets insekter kan nämnas bivarg, grön sandjägare och blodröd rövarmyra. Exkursionen avslutas förhoppningsvis med spelande nattskärror i försommarkvällen. Samling 17:30 vid entrén till Botaniska trädgården. Ingen anmälan.
I samarbete med Botaniska Föreningen i Göteborg.

nov
28
lör
Årsmöte med trollsländeföredrag @ Träff via Zoom
nov 28 kl. 15:00 – 17:00

Samtliga medlemmar kallas till föreningens årsmöte 28 november 2020 kl. 15.00. Mötet pågår i maximalt två timmar via Zoom.

Mötet börjar med kortare föreläsningar på olika tema. Magnus Billqvist redogör för årets mest spännande fynd samt nya provinsfynd av trollsländor. Om det är klart med förhandsbeställning av boken Närkes trollsländor så berättar Per Karlsson Linderum mer om det och om boken.

I våras tvingades vi skjuta fram årsmötet och planen var att kalla till ett möte när det var möjligt att ses. Som alla är införstådda med har detta inte varit möjligt, men vi kan inte skjuta på det längre. Därför kommer årsmötet denna gång att hållas digitalt via Zoom.
För att vara med behöver du inget program. Se nedan under ”Tänk på” för mer information.

Anmälan krävs för att få den länk som behövs för att vara med. När det är dags så klickar du på länken för att ansluta till mötet. Förutom en länk får du när du anmäler dig ett id för mötet och ett lösenord. Ibland behövs dessa inte utan du kommer in bara genom att klicka på länken. Anmäler dig gör du senast dagen innan till Ingela.

Årsmötet börjar kl. 15.00 men redan kl. 14.30 kan du ansluta för att testa tekniken och prata med andra. Handlingarna till årsmötet finner du på vår hemsida. Där hittar du verksamhetsberättelse, årsredovisning, verksamhetsplan, stadgar, föregående årsmötesprotokoll och dagordning.

Tänk på:
• Att du har en fungerande mikrofon och ljudkälla (hörlurar, headset el motsv).
• Under mötet sätter alla utom den som pratar sina mikrofoner på mute (överstruken mikrofonsymbol).
• Webbkamera är trevligt men det är inte en nödvändighet. Det kan bli så att vi måste stänga av våra kameror om kvaliteten blir för hackig. Ljudet är viktigast!
Det finns olika funktioner som vi kan komma att använda. Från vänster i Zooms fönster:
• ”mute”: stänga av och sätta på din mikrofon
• ”participants”: tryck där och den högra kolumnen vecklas ut.
Under namnen på de som deltar finns ett antal knappar. Här finns olika symboler:
– ”raise hand” – tryck på den om du vill säga något. Då syns en hand bredvid ditt namn.
– ”yes” – trycker du om du vill rösta ja till något och ”no” om du säger nej.
• ”Share screen”: här trycker man om man ska dela sin skärm med resten av deltagarna. Detta kan du dock inte göra utan att mötets värd ger dig tillåtelse.
• ”Chat”: är helt enkelt en chat. Kan vara bra att använda om man vill meddela något som går lika bra att skriva eller som måste skrivas (som att man inte får igång sin mikrofon eller för att dela med sig av en länk).
• ”Reactions”: här kan man exempelvis applådera.

[caption id="attachment_9870" align="alignleft" width="800"] Innan förhandlingarna får vi bland annat höra Magnus Billqvist berätta om årets roligaste fynd av trollsländor, som alla fynd av klarblå mosaikslända. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

apr
22
tor
Trollsländeföreningen – Introduktion till Artportalen @ Träff via Zoom
apr 22 kl. 18:30

Det är många som njuter av och letar trollsländor som aldrig rapporterar vad de ser till Artportalen. Det är synd då informationen om fynd där är så väldigt viktiga. Vi vill därför hjälpa alla som vill att komma igång med att rapportera.

Därför ger Trollsländeföreningen i april en digital distanskurs som visar hur man rapporterar, plockar ut listor och statistik. Vi visar hur uppgifterna kan komma till nytta vid planering, i atlasprojekt och i miljöövervakning.

Kursen är gratis för medlemmar. Kursledare är Magnus Billqvist och Per Karlsson Linderum. Anmälan krävs och görs via mejl till Magnus Billqvist.

[caption id="attachment_9870" align="alignleft" width="800"] Klarblå mosaikslända. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

 

apr
26
mån
Trollsländor: insektsvärldens bevingade juveler @ Träff via Zoom
apr 26 kl. 18:30

Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!

Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.

Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.

Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.

maj
9
sön
Trollsländeexkursion, Sörmland @ Lissmasjön, Sörmland
maj 9 kl. 10:00

Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.

Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.

Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.

Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.

Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

maj
11
tis
Trollsländekurs 2021: vilka arter flyger nu? Del 1 @ Träff via Zoom
maj 11 kl. 18:30

Välkommen på denna kurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli/aug. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.

Kurserna sker kvällstid via Zoom: för att kunna deltaga behöver du uppkoppling till internet samt mikrofon och hörlurar el motsv. Webbkamera är inte nödvändig. Bra att ha är boken Nordens trollsländor då sidhänvisningar till den kommer att ges löpande.

Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen. Kostnaden för övriga är 100 kr. Anmälan krävs, denna görs till magnus.billqvist@gmail.com. Information om starttid och länk till mötet skickas till de anmälda i god tid före respektive träff. Varje tillfälle pågår i högst två timmar inklusive en kortare paus.

Träff 1 11 maj: Vi går igenom vårens arter, det vill säga de tidigaste arterna som flyger under april och maj. Dessa utgörs bland annat av kärrtrollsländor, jungfrusländor och flera av de blå flicksländorna.

Träff 2 16 juni: Vi går igenom sommarens arter, de som huvudsakligen börjar flyga i juni, som smaragdflicksländor, sjötrollsländor och skimmertrollsländor.

Träff 3 sker i juli/aug, datum kommer senare: På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.

[caption id="attachment_6566" align="alignleft" width="944"] Guldtrollsländan är en av de första arterna på våren. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

Trollsländekurs 2021: vilka arter flyger nu? Del 1 @ Träff via Zoom
maj 11 kl. 18:30 – 20:30

Välkommen på denna kurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli/aug. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.

Kurserna sker kvällstid via Zoom: för att kunna deltaga behöver du uppkoppling till internet samt mikrofon och hörlurar el motsv. Webbkamera är inte nödvändig. Bra att ha är boken Nordens trollsländor då sidhänvisningar till den kommer att ges löpande.

Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen. Kostnaden för övriga är 100 kr. Anmälan krävs, denna görs till magnus.billqvist@gmail.com. Information om starttid och länk till mötet skickas till de anmälda i god tid före respektive träff. Varje tillfälle pågår i högst två timmar inklusive en kortare paus.

Träff 1 11 maj: Vi går igenom vårens arter, det vill säga de tidigaste arterna som flyger under april och maj. Dessa utgörs bland annat av kärrtrollsländor, jungfrusländor och flera av de blå flicksländorna.

Träff 2 16 juni: Vi går igenom sommarens arter, de som huvudsakligen börjar flyga i juni, som smaragdflicksländor, sjötrollsländor och skimmertrollsländor.

Träff 3 sker i juli/aug, datum kommer senare: På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.

[caption id="attachment_6566" align="alignleft" width="944"] Guldtrollsländan är en av de första arterna på våren. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

 

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.