Kalendern

apr
12
mån
EFDV – Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg @ Amsberg, Borlänge
apr 12 kl. 06:25 – 07:25

Långhorningar – Wikipedia

Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg. Efter det, besök i naturskogen på Käringberget helt i närheten, där medhavd lunch förtärs i mer njutbar miljö. Ledare Lasse Wikars (070-9813210). Samling parkeringen vid Motorstadion norr om Borlänge 10.00. Länk till karta 

apr
24
lör
EFDV – Årsmöte @ Google Meet
apr 24 kl. 09:00 – 11:30
apr
26
mån
Trollsländor: insektsvärldens bevingade juveler @ Träff via Zoom
apr 26 kl. 18:30

Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!

Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.

Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.

Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.

maj
9
sön
Trollsländeexkursion, Sörmland @ Lissmasjön, Sörmland
maj 9 kl. 10:00

Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.

Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.

Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.

Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.

Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

maj
23
sön
Trollsländor vid Blistorp, Skåne @ Blistorp, NO Skåne
maj 23 kl. 11:00

[caption id="attachment_4223" align="alignleft" width="960"] Entusiaster från fem olika länder förevigar gungflymosaikslända vid Blistorp.[/caption]

Vi besöker Blistorp, ett av Sveriges främsta områden för trollsländor. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet. Mer information om mötesplats etc kommer.

Läs mer om Blistorp här.

jun
5
lör
EFDV – Fjärilsexkursion till Ängsö i Västerås kommun @ Ängsö
jun 5 kl. 09:30 – 14:00

Gullvivefjäril – Wikipedia

Ängsös marker är välkända för naturälskare. Här letar vi framförallt fjärilar med chans på t.ex. gullvivefjäril, Hamearis lucina . Ansvarig: Joakim Thornell, 070-3026133. Samling vid Circle K-macken i Irsta 9.30.

jul
10
lör
EFDV – Älghagen i Kungsör @ Samling Kungsudden, Kungsör
jul 10 kl. 10:00 – 13:00

Historisk roadtrip i Kungsör - Issuu

Mellan Jägaråsens och Mörkrets backes naturreservat i Kungsör ligger Älghagen. Älghagen har fått sitt namn efter att man på Kungsgården, på Karl XI;s tid Gustav Vasas tid, hade halvtama älgar som tränades att bära ryttare. För dessa hade man en stor älggård som vi idag kallar Älghagen, nu en vacker ekbacke, vid vägen mot Köping. Därför har inte ekarna där avverkats för skeppsbyggeri och har hög ålder. Insektsfaunan är väldigt exklusiv med många sällsynta arter. Inte minst finns den svarta guldbaggen här. Vi samlas på Kungsuddens parkering i Kungsör 10.00. Anmälan till: Thomas Harry, 070-4657041. thomas.harry2@gmail.com.
Länk till karta

jul
31
lör
EFDV – Expedition dykarbaggar i Falun @ Backa våtmark i Danholn, Falun
jul 31 kl. 10:00 – 15:00

Gulbrämad dykare – Wikipedia

Vi besöker Backa våtmark i Danholn där det finns flera olika typer av vattenmiljöer. Dels rinner den stora Sundbornsån förbi, dels finns en mosaik av fristående dammar, våtmarker och sumpskog som sammanlänkas av två bäckar som här rinner ut i Sundbornsån. 

Området har tidigare nyttjats som lertäkt för tegel men har på senare år restaurerats för att fungera som rekreationsområde på initiativ av markägarna som bedriver jordbruk i området.
Vi planerar testa ett par varianter på fällor—dykarbaggar går att fånga effektivt med. bl.a. fiskpinnar som bete!

Samling kl.10:00 vid Korsnäsrondellen i Falun. Det är första rondellen vid infart mot Falun längs E16/RV69 från Gävle/Hedemora. Rosa huset/Z-krogen och Preems Automatstation ligger norr om vägen här i anslutning till rondellen och kan också tjäna som riktmärken.
Ansvariga: Uno Skog och Hans Lindmark. Anmälan till: Uno skog, 070-531 45 46. uno.skog@gmail.com.

 

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.