Baggträff – flugbaggar och närstående
Ta gärna med eget material! Fika!
Plats och tid: Inst f ekologi, Ultuna (Uppsala), kl 18-21
Kontaktperson: Åke Lindelöw (070-6433317)
Vildbin – Workshop del 3
Digitalt föredrag: Pollinering och växtval. Erik Sjödin
Plats och tid: Via Microsoft Teams – länk publiceras på EFU:s hemsida (insekteriuppland.se), kl 19.00
Kontaktperson: Stefan Eriksson (0736-002436)
Christer Bergendorff, Håkan Jernehov, Per Wetterstrand, Helen Sheppard, John Strand, Nicklas Leviné och Magnus Billqvist visar denna kväll några av alla sina bilder från 2024. Vi bjuder även in alla andra medlemmar som vill dela med sig av bilder från fjolåret. Det kan vara din vackraste bild, foto med en dråplig historia, eller vad som helst du vill dela med dig av.
Vet du redan nu med dig att du vill visa några bilder (max fem!) så kontakta Magnus Billqvist senast den 15/2.
Länk till mötet: klicka här.
Lösenkod vid behov: 164595
[caption id="attachment_15026" align="alignleft" width="800"] Kanske får vi denna kväll höra om bakgrunden till denna bild, som i svartvit form utgjorde en av de allra svåraste nötterna att knäcka under vårt senaste Adventsquiz.[/caption]
Lars-Ove Wikars: ”Den boreala skogens insektsfauna – dynamik, anpassningar och hot”. Tajgans vidsträckta ekosystem hyser skogar anpassade till brand. Lars-Ove introducerar den boreala skogens livsbetingelser och berättar om insektsfaunans anpassningar, hoten mot den och moderna naturvårdsåtgärder.
Fika serveras efter föredraget!
Välkomna till årsmöte med Entomologiska Föreningen Östergötland.
Efter årsmötet (ca 18.00) blir det fika och därefter visar fjärilsforskaren Markus Franzén ”Rapport från en av världens största populationsstudier av dagfjärilar – På Gotland har företaget Cementa bekostat omfattande studier av väddnätfjäril, svartfläckig blåvinge och apollofjäril.”
Björndjur är inte insekter, men kan sägas vara en avlägsen släkting till leddjuren. De är kända för att kunna överleva allt från flytande kväve till yttre rymdens vakuum. Finns i en mossklump nära dig. Sarah Atherton är postdoktor på Naturhistoriska riksmuseet och forskar om den svenska björndjursfaunan. Hon har tidigare forskat om bland annat ädelstensmaskar och paradoxmaskar.
Plats för alla föredrag är Lilla hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet. Möten börjar 19.00, men det är öppet från 18.30 för mingel. Ingång från gården vid restaurangen. Se karta.
Efter föredrag bjuder föreningen på fika, och erbjuder insektsböcker till försäljning.
Årsmöte med gästföreläsare
Årsmöte med gästföreläsare Kjell Antonsson som berättar om Faunaväkteriet. Samling 18.00 i Föreningarnas Hus i Örebro.
Vildbin, bestämningsövning – Workshop del 4
Nyckla vildbin, vi grottar ner oss mer i bestämningar av vildbin. Vilka nycklar finns för att bestämma släkten till art. Med Erik Sjödin. Ta gärna med eget material!
Plats och tid: Inst f ekologi, Ultuna (Uppsala), kl 18-21:30
Kontaktperson: Thomas Persson Vinnersten (070-5727605)