
Burkade insekter som hittats förevisas.
kl. 13.00 & kl 16.00
Exkursion med håvar, fällor och andra insamlingstekniker.
Vi studerar det nattliga liv av fjärilar och andra insekter som lockas till våra ljusanordningar och lockbeten. Kom och gå som du vill, vi håller på så länge det är roligt. Chans att pejla in fladdermöss också!
I det betade eklandskapet i detta reservat finns en fantastisk insektsrikedom. Under denna exkursion är det rödlistade insektsarter vi fokuserar på, däribland den mycket ovanliga lindfläcksbocken.
Föranmälan: pav.johnsson@olandsfolkhogskola.se (max 30 deltagare)
VAR: Parkeringsplats i Rudalunds naturreservat.
Efter sedvanligt årsmöte (till ca 18) och fika följer ett föredrag om hoppspindlar av Monika Sunhede och Gabriella Gelland.
De har nyligen gjort en fälthandbok om de svenska hoppspindlarna. Ikväll kommer de berätta om dessa otroligt charmiga spindlarnas liv.
Sedvanligt årsmöte och därefter ett ännu ej bestämt föredrag.
VÅRMÖTE
Välkommen på Trollsländeföreningens Vårmöte! Anmälan krävs: vi återkommer med länk för detta.
Program
10.00 Välkommen!
10.15 Forntida troll och eleganta flickor: vad biologer kan lära sig av flygande insekter. Moa Metz, Uppsala universitet
10.45 Frågor och diskussion på föregående ämne
11.00 Aktuella trender för Sveriges trollsländor. Magnus Billqvist, Naturskyddsföreningen och Trollsländeföreningen
11.30 Frågor och diskussion på föregående ämne
11.45 Anlagda våtmarker som ”artöar” för trollsländor i jordbrukslandskapet – exempel LIFE-Goodstream. John Strand, Hushållningssällskapet
12.15 Frågor och diskussion på föregående ämne
12.30 Lunchpaus
13.30 Årsmöte: alla är välkomna men enbart medlemmar har rösträtt.
Dagordning och handlingar läggs ut löpande här.
ca 14.50 Avrundning med möjlighet till frågor och diskussion.
Om föreläsarna
• Moa Metz studerar evolutionsbiologi på Uppsala universitet och till sommaren börjar hon doktorera på NTNU i Norge. I hennes examensarbete har hon undersökt mekanismer och evolutionära aspekter av trollsländans metabolism för att försöka förstå hur den kan ge upphov till ekologiska mönster i naturen.
• Magnus Billqvist arbetar till vardags för Naturskyddsföreningen i Skåne-Blekinge och kommer att redovisa aktuella trender och statistik för Sveriges trollsländor: vilka går det bra resp. dåligt för och finns det några gemensamma nämnare?
• John Strand från Hushållningssällskapet i Halland berättar om hur anlagda våtmarker kan fungera som ”öar” för trollsländor i jordbrukslandskapet. John redogör med exempel från projektet LIFE-Goodstream.
Årets fynd & auktion!
Årets fynd där medlemmar tar med fynd, bilder och/eller berättelser från året som gått. Vi håller även en auktion med entomologiskt materiel som skänkts till föreningen. Bland det som kommer att auktioneras ut finns:
Lampor med tillbehör
– 250 W kvicksilverlampor, 17 st (varav 2 st med klart glas)
– 250 W drosslar, 3 st
– 250 W lamphållare, 6 st
– 125 W kvicksilverlampor, 14 st (vita)
– 125 W drosslar, 6 st
Kablar (2-ledare/ojordade)
– 70 m
– 50 m
– 30 m, 2 st
Fångstdukar (hemsydda och begagnade)
– kryssduk
– lodrät stor duk
– lodrät liten duk, 2 st
– lodrät duk med påsydda sidostycken, 2 st
Samlingslådor av trä med glaslock och plastazote-botten
– 500x400x55 mm, 13 st
Övrigt
– ev. entomologisk litteratur och ytterligare utrustning som medlemmar tagit med och vill skänka till föreningen
Härmed kallas alla medlemmar i Norrlands Entomologiska förening till årsmöte. Som vanligt håller vi till i lokal Laxen på SLU. Föreningen bjuder på fika! Mötet avslutas med att föredrag av Anders om hantering av nya landskapsfynd hos Artportalen och BeetleBase.entomology@natuschkalee.org & Roger Mugerwa Pettersson tel. 070-646 52 95, rogerbpettersson@gmail.com
Ansvariga: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13,Efter årsmötet så håller Lucanus redaktör Olof Persson ett föredrag: Sexbent naturvård och nygammalt i Kalmar. Det handlar om åtgärder som gjorts av kommunen i och omkring staden, men också en del fina men rätt okända miljöer och en del av de fynd som gjorts där.
Sedvanligt fika och gemyt. Välkomna!