Länsstyrelsen Östergötland ansvarar för att övervaka flera EU-skyddade artgrupper i landet. Kom och lyssna på när Nicklas Jansson, Olle Jonsson och Tommy Karlsson berättar om arterna som berörs och hur övervakningen bedrivs.
Det kommer handla om trollsländor, vattenlevande skalbaggar, blodigel, vedlevande skalbaggar, skinnabaggar, klokrypare och grynsnäckor.
Parasitsteklar är en svårbemästrad grupp beroende på bristen på lättillgänglig bestämningslitteratur och det finns endast ett fåtal personer i Sverige som gett sig i kast med insektsgruppen.
Niklas Johansson, Habo ger oss denna kväll en överblick över åtminstone delar av denna artrika grupp.
Karl-Olof Bergman har forskat kring Sveriges dagfjärilar i många år, tidigare med fokus på dårgräsfjärilen.
I kväll berättar han om läget för de svenska dagfjärilarna med speciellt fokus på situationen i Östergötland.
Årets fynd & auktion!
Årets fynd där medlemmar tar med fynd, bilder och/eller berättelser från året som gått. Vi håller även en auktion med entomologiskt materiel som skänkts till föreningen. Bland det som kommer att auktioneras ut finns:
Lampor med tillbehör
– 250 W kvicksilverlampor, 17 st (varav 2 st med klart glas)
– 250 W drosslar, 3 st
– 250 W lamphållare, 6 st
– 125 W kvicksilverlampor, 14 st (vita)
– 125 W drosslar, 6 st
Kablar (2-ledare/ojordade)
– 70 m
– 50 m
– 30 m, 2 st
Fångstdukar (hemsydda och begagnade)
– kryssduk
– lodrät stor duk
– lodrät liten duk, 2 st
– lodrät duk med påsydda sidostycken, 2 st
Samlingslådor av trä med glaslock och plastazote-botten
– 500x400x55 mm, 13 st
Övrigt
– ev. entomologisk litteratur och ytterligare utrustning som medlemmar tagit med och vill skänka till föreningen
Traditionellt luciafika där medlemmarna visar bilder, berättar anekdoter och visar kryp från året som gått. Denna kväll bjuder vi på fikat som oftast är hembakade lussebullar.
Hur kan man fastställa vilken insektsart som lämnat spår efter sig i bark och ved? Ibland är det lätt men ofta mycket svårt. Kom och lyssna på när Åke Lindelöw från SLU föreläser om vedinsekters spännande liv och ekologi, och få tips på hur du själv kan kläcka fram dem!
Efter årsmötet så håller Lucanus redaktör Olof Persson ett föredrag: Sexbent naturvård och nygammalt i Kalmar. Det handlar om åtgärder som gjorts av kommunen i och omkring staden, men också en del fina men rätt okända miljöer och en del av de fynd som gjorts där.
Sedvanligt fika och gemyt. Välkomna!
Entomologen Moa Pettersson från SLU Artdatabanken föreläser om myrornas magiska värld, deras spännande beteenden och intrikata sociala strukturer. Följ med in i stacken, på strövtåg och ner i marken med dessa fascinerande steklar