Kalendern

mar
24
sön
EFÖ – Åke Lindelöw – Spår av vedlevande insekter, ett detektivarbete @ Linköpings Naturcentrum
mar 24 kl. 17:00 – 19:00

Hur kan man fastställa vilken insektsart som lämnat spår efter sig i bark och ved? Ibland är det lätt men ofta mycket svårt. Kom och lyssna på när Åke Lindelöw från SLU föreläser om vedinsekters spännande liv och ekologi, och få tips på hur du själv kan kläcka fram dem!

 

 

apr
7
sön
FSOE – Årsmöte och föredrag @ Station Linné, Ölands Skogsby
apr 7 kl. 15:00 – 17:00

Efter årsmötet så håller Lucanus redaktör Olof Persson ett föredrag: Sexbent naturvård och nygammalt i Kalmar. Det handlar om åtgärder som gjorts av kommunen i och omkring staden, men också en del fina men rätt okända miljöer och en del av de fynd som gjorts där.
Sedvanligt fika och gemyt. Välkomna!

apr
21
sön
EFÖ – Moa Pettersson – Myrornas magiska värld @ Linköpings Naturcentrum
apr 21 kl. 17:00 – 19:00

Entomologen Moa Pettersson från SLU Artdatabanken föreläser om myrornas magiska värld, deras spännande beteenden och intrikata sociala strukturer. Följ med in i stacken, på strövtåg och ner i marken med dessa fascinerande steklar

maj
13
mån
NEF – Workshop om insekter och entomologi i Sydafrika och Sverige @ SLU Umeå lokal laxen på Vilt, fisk & miljö
maj 13 kl. 00:00

Föredrag om insekter och entomologi i Sverige och Sydafrika i samband med ett akademiskt sammarbetsprojekt med forskare från Sydafrika, SLU och Umeå Universitet. Hålltider och föredrag ännu inte klara men håll utkik på maillistan och facebook-sidorna.Ansvarig: Natuschka Lee tel. 070 375 12 13, entomology@natuschkalee.org

jun
15
lör
NEF – Insektsvandring längs Hörnån @ Häggnäs
jun 15 kl. 10:00

Hörnån rinner i en djupt nedskuren ravin i nedre delen av sitt lopp. Trots att hedarna ovanför ravinen förvandlats till ett industriellt trädplantage så ger ravinerna runt ån fortfarande en vildmarksartad inramning till vattnet. Här växer prunkade högörtsskogar med ormbunkar, grova granar och lövträd och massor av döda och fallna trädstammar. Plötsligt öppnar sig skogen i gamla hävdade slåtterängar och kulturhistoriska rester från Hörnefors gamla bruksmiljöer. Fiskevårdsområdet har anlagt en vandringsled längs ån som gör detta annars svårtillgängliga område lite mer lättvandrat. Vi vandrar nedströms från Häggnäs mot Hörnefors.Samling kl 10:00 för gemensam avfärd från KBC-parkeringen vid Universitetet eller på plats kl 10:45 vid landsvägsbron över ön i Häggnäs.Ansvarig: Anders Nilsson tel. 0930-180788 eller 073-8357660, andersnnilsson258@gmail.com

jun
16
sön
EFÖ – Småkrypsexkursion till Sjöbo-Knäppans nr i orkidéetid @ Sjöbo-Knäppans naturreservat
jun 16 kl. 09:30 – 15:00

Vi kikar på de olika miljöerna, hage, lövskog, sumpskog och kalkkärr och letar kryp tillsammans. Vi kommer ha flera experter med för olika krypgrupper. Motala biologiska förening och Naturskyddsföreningen i Motala är också inbjudna. Exkursionen startar 09:30.

Anmälan till Monika Sunhede monikasunhede@hotmail.com senast den 10 juni. Samåk gärna då det finns ganska begränsat med parkering vid reservatets huvudparkering. Vi kommer maila ut mer info.

aug
18
sön
EFÖ – Exkursion till Motala äng och Göltorpsån i norra Finspångs kommun @ Finspångs kommun
aug 18 kl. 09:30 – 13:00

Här har vi bland annat chansen beskåda ett av länets starkaste bestånd av trumgräshoppa mfl insektsarter som gillar hedliknande miljöer. Samarrangemang med Naturskyddsförening i Finspång. Exkursionen startar 09.30 (till senast 13.00) men då svårt med parkering samlas alla vid Igelfors fotbollsplan kl.09.15 för organisering och samåkning.

Anmälan till Nicklas Jansson på e-post:
nicklas.jansson@liu.se senast 15 augusti. Frågor till Nicklas Jansson 0705534944 eller Sven-Erik Pettersson 0702180189

sep
22
sön
EFÖ – Lars Rigbäck – En fågelskådare upptäcker stritar @ Linköpings Naturcentrum
sep 22 kl. 17:00 – 19:00

Lars Rigbäck har gått från fågelskådare till att också intressera sig för krypen som få kan något om nämligen stritar. Ikväll berättar han om dessa vackra små varelser och tipsar om hur vi ska börja skåda stritar.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.