Vi kollar på gammalt fällmaterial och visar sommarens fynd och sommarens bilder. Vi kollar på fällmaterial och visar upp sommarens fynd och bilder. Har du något djur du vill ha bestämt så tag med det så brukar det oftast finnas någon som kan hjälpa till med artbestämningen.
Dags för årets cineastiska höjdpunkt – ett måste för humoristen ! Som vanligt är skräckfilm med entomologisk inriktning huvudtemat. Även klipp från en rad filmer av stor konstnärlig och innehållsmässig bredd kommer att visas. Det enda säkra är att inga realistiska och tråkiga naturfilmssekvenser kommer att visas. Håll uppe ögonen efter årets filmaffisch som kommer några veckor innan – där står kvällens höjdpunkter listade.
Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.
Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.
Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.
Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.
Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]
[caption id="attachment_4223" align="alignleft" width="960"] Entusiaster från fem olika länder förevigar gungflymosaikslända vid Blistorp.[/caption]
Vi besöker Blistorp, ett av Sveriges främsta områden för trollsländor. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet. Mer information om mötesplats etc kommer.

Burkade insekter som hittats förevisas.
kl. 13.00 & kl 16.00
Exkursion med håvar, fällor och andra insamlingstekniker.
Vi studerar det nattliga liv av fjärilar och andra insekter som lockas till våra ljusanordningar och lockbeten. Kom och gå som du vill, vi håller på så länge det är roligt. Chans att pejla in fladdermöss också!
I det betade eklandskapet i detta reservat finns en fantastisk insektsrikedom. Under denna exkursion är det rödlistade insektsarter vi fokuserar på, däribland den mycket ovanliga lindfläcksbocken.
Föranmälan: pav.johnsson@olandsfolkhogskola.se (max 30 deltagare)
VAR: Parkeringsplats i Rudalunds naturreservat.
På denna exkursion till Omberg tar Anders Göthberg med oss i jakten på dessa relativt okända vinteraktiva kryp. Exkursionen pågår mellan 9.30 – ca 16 – tiden. Ta med matsäck och varma kläder vid behov.
Samling: NaturCentrum kl 09.30. Även en samling vid Stocklycke parkering 10:30.
Anmälan senast den 17/2 till Kjell Antonsson, kjell.antonsson56@gmail.com
Vi besöker det sägenomspunna Omberg med sin fantastiska natur.
Denna gång också mot bakgrunden av den stora insektsinventering som genomförts nyligen.
Exkursionsledare Kjell Antonsson, som visar några områden som visade sig hysa anmärkningsvärda insektsarter vid inventeringen 2021. Medtag matsäck.
Anmälan senast den 9/6 till kjell.antonsson56@gmail.com