I samband med Biologiska mångfaldens dag arrangeras BioBlitz Dalarna för andra gången lördagen den 25 maj vid Backa våtmark i Falun (karta samt program hittar ni längre ner) och kommer att hålla på nästan ett helt dygn. Alla är välkomna att delta och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt, alla behövs! Det här blir ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den biologiska mångfalden vi har runt oss!
Baslägret under BioBlitzen kommer att vara vid Backa våtmark och bemannas med experter inom olika artgrupper för att bl.a. kunna artbestämma det som hittas. Förutom det kommer vi att ha t.ex. bestämningslitteratur, luppar, artlistor och mycket mer tillhanda.
Medtag egen matsäck för dagen, grillar kommer att finnas tillhands.
BioBlitz Dalarna arrangeras av Naturskyddsföreningen i Dalarna, Dalarnas Ornitologiska Förening, Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland, Dalarnas Botaniska Sällskap och Skogsriskan och sker i samarbete med Studiefrämjandet, Biologiska mångfaldens dag och Dalarnas museum.
BioBlitz Dalarna besöker centrala Falun under den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj för att prata biologisk mångfald med allmänheten! Carl von Linné kommer på besök och ett bihotell ska byggas. Vi kommer att stå vid Geislerska parken mellan kl. 10 – 18, bygga bihotell kl. 16 och avslutar dagen genom att delta i “Tyst minut för artdöden“. Alla är välkomna!
Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg. Efter det, besök i naturskogen på Käringberget helt i närheten, där medhavd lunch förtärs i mer njutbar miljö. Ledare Lasse Wikars (070-9813210). Samling parkeringen vid Motorstadion norr om Borlänge 10.00. Länk till karta
Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!
Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.
Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.
Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.
Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.
Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.
Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.
Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.
Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se
[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]
[caption id="attachment_4223" align="alignleft" width="960"] Entusiaster från fem olika länder förevigar gungflymosaikslända vid Blistorp.[/caption]
Vi besöker Blistorp, ett av Sveriges främsta områden för trollsländor. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet. Mer information om mötesplats etc kommer.
Ängsös marker är välkända för naturälskare. Här letar vi framförallt fjärilar med chans på t.ex. gullvivefjäril, Hamearis lucina . Ansvarig: Joakim Thornell, 070-3026133. Samling vid Circle K-macken i Irsta 9.30.
Mellan Jägaråsens och Mörkrets backes naturreservat i Kungsör ligger Älghagen. Älghagen har fått sitt namn efter att man på Kungsgården, på Karl XI;s tid Gustav Vasas tid, hade halvtama älgar som tränades att bära ryttare. För dessa hade man en stor älggård som vi idag kallar Älghagen, nu en vacker ekbacke, vid vägen mot Köping. Därför har inte ekarna där avverkats för skeppsbyggeri och har hög ålder. Insektsfaunan är väldigt exklusiv med många sällsynta arter. Inte minst finns den svarta guldbaggen här. Vi samlas på Kungsuddens parkering i Kungsör 10.00. Anmälan till: Thomas Harry, 070-4657041. thomas.harry2@gmail.com.
Länk till karta