Kalendern

nov
28
lör
Årsmöte med trollsländeföredrag @ Träff via Zoom
nov 28 kl. 15:00 – 17:00

Samtliga medlemmar kallas till föreningens årsmöte 28 november 2020 kl. 15.00. Mötet pågår i maximalt två timmar via Zoom.

Mötet börjar med kortare föreläsningar på olika tema. Magnus Billqvist redogör för årets mest spännande fynd samt nya provinsfynd av trollsländor. Om det är klart med förhandsbeställning av boken Närkes trollsländor så berättar Per Karlsson Linderum mer om det och om boken.

I våras tvingades vi skjuta fram årsmötet och planen var att kalla till ett möte när det var möjligt att ses. Som alla är införstådda med har detta inte varit möjligt, men vi kan inte skjuta på det längre. Därför kommer årsmötet denna gång att hållas digitalt via Zoom.
För att vara med behöver du inget program. Se nedan under ”Tänk på” för mer information.

Anmälan krävs för att få den länk som behövs för att vara med. När det är dags så klickar du på länken för att ansluta till mötet. Förutom en länk får du när du anmäler dig ett id för mötet och ett lösenord. Ibland behövs dessa inte utan du kommer in bara genom att klicka på länken. Anmäler dig gör du senast dagen innan till Ingela.

Årsmötet börjar kl. 15.00 men redan kl. 14.30 kan du ansluta för att testa tekniken och prata med andra. Handlingarna till årsmötet finner du på vår hemsida. Där hittar du verksamhetsberättelse, årsredovisning, verksamhetsplan, stadgar, föregående årsmötesprotokoll och dagordning.

Tänk på:
• Att du har en fungerande mikrofon och ljudkälla (hörlurar, headset el motsv).
• Under mötet sätter alla utom den som pratar sina mikrofoner på mute (överstruken mikrofonsymbol).
• Webbkamera är trevligt men det är inte en nödvändighet. Det kan bli så att vi måste stänga av våra kameror om kvaliteten blir för hackig. Ljudet är viktigast!
Det finns olika funktioner som vi kan komma att använda. Från vänster i Zooms fönster:
• ”mute”: stänga av och sätta på din mikrofon
• ”participants”: tryck där och den högra kolumnen vecklas ut.
Under namnen på de som deltar finns ett antal knappar. Här finns olika symboler:
– ”raise hand” – tryck på den om du vill säga något. Då syns en hand bredvid ditt namn.
– ”yes” – trycker du om du vill rösta ja till något och ”no” om du säger nej.
• ”Share screen”: här trycker man om man ska dela sin skärm med resten av deltagarna. Detta kan du dock inte göra utan att mötets värd ger dig tillåtelse.
• ”Chat”: är helt enkelt en chat. Kan vara bra att använda om man vill meddela något som går lika bra att skriva eller som måste skrivas (som att man inte får igång sin mikrofon eller för att dela med sig av en länk).
• ”Reactions”: här kan man exempelvis applådera.

[caption id="attachment_9870" align="alignleft" width="800"] Innan förhandlingarna får vi bland annat höra Magnus Billqvist berätta om årets roligaste fynd av trollsländor, som alla fynd av klarblå mosaikslända. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

apr
26
mån
Trollsländor: insektsvärldens bevingade juveler @ Träff via Zoom
apr 26 kl. 18:30

Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!

Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.

Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.

Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.

maj
11
tis
Trollsländekurs 2021: vilka arter flyger nu? Del 1 @ Träff via Zoom
maj 11 kl. 18:30 – 20:30

Välkommen på denna kurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli/aug. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.

Kurserna sker kvällstid via Zoom: för att kunna deltaga behöver du uppkoppling till internet samt mikrofon och hörlurar el motsv. Webbkamera är inte nödvändig. Bra att ha är boken Nordens trollsländor då sidhänvisningar till den kommer att ges löpande.

Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen. Kostnaden för övriga är 100 kr. Anmälan krävs, denna görs till magnus.billqvist@gmail.com. Information om starttid och länk till mötet skickas till de anmälda i god tid före respektive träff. Varje tillfälle pågår i högst två timmar inklusive en kortare paus.

Träff 1 11 maj: Vi går igenom vårens arter, det vill säga de tidigaste arterna som flyger under april och maj. Dessa utgörs bland annat av kärrtrollsländor, jungfrusländor och flera av de blå flicksländorna.

Träff 2 16 juni: Vi går igenom sommarens arter, de som huvudsakligen börjar flyga i juni, som smaragdflicksländor, sjötrollsländor och skimmertrollsländor.

Träff 3 sker i juli/aug, datum kommer senare: På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.

[caption id="attachment_6566" align="alignleft" width="944"] Guldtrollsländan är en av de första arterna på våren. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

 

jun
16
ons
Trollsländekurs 2021: vilka arter flyger nu? Del 2 @ Träff via Zoom
jun 16 kl. 18:30 – 20:30

Välkommen på denna kurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli/aug. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor. Kurserna sker kvällstid via Zoom: för att kunna deltaga behöver du uppkoppling till internet samt mikrofon och hörlurar el motsv. Webbkamera är inte nödvändig. Bra att ha är boken Nordens trollsländor då sidhänvisningar till den kommer att ges löpande.

Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen. Kostnaden för övriga är 100 kr. Anmälan krävs, denna görs till magnus.billqvist@gmail.com. Information om starttid och länk till mötet skickas till de anmälda i god tid före respektive träff. Varje tillfälle pågår i högst två timmar inklusive en kortare paus.

Träff 1 11 maj: Vi går igenom vårens arter, det vill säga de tidigaste arterna som flyger under april och maj. Dessa utgörs bland annat av kärrtrollsländor, jungfrusländor och flera av de blå flicksländorna.

Träff 2 16 juni: Vi går igenom sommarens arter, de som huvudsakligen börjar flyga i juni, som smaragdflicksländor, sjötrollsländor och skimmertrollsländor.

Träff 3 sker i juli/aug, datum kommer senare: På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.

[caption id="attachment_6264" align="alignleft" width="584"] Kilfläckslända, Trelleborg 2019. Foto: Magnus BIllqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

feb
26
sön
EFÖ – Årsmöte och föredrag om hoppspindlar @ Linköpings Naturcentrum
feb 26 kl. 17:00 – 20:00

Efter sedvanligt årsmöte (till ca 18) och fika följer ett föredrag om hoppspindlar av Monika Sunhede och Gabriella Gelland.

De har nyligen gjort en fälthandbok om de svenska hoppspindlarna. Ikväll kommer de berätta om dessa otroligt charmiga spindlarnas liv.

mar
22
ons
Ekologi och evolution hos trollsländor @ Online
mar 22 kl. 19:00

Försäsongsträff 2: Ekologi och evolution hos trollsländor
Föredraget sker över Zoom och är gratis för medlemmar.

Denna kväll gästas vi av Frank Johansson, professor vid Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet. Franks forskning fokuserar på biologisk mångfald, trollsländors anpassning till nya miljöer samt hur klimatförändringar påverkar dem. Temat för kvällens föreläsning är ekologi och evolution hos trollsländor. Tips: Läs mer om Frank i föreningens medlemsblad Mosaik nr 1 2022.

Länk till föreläsningen läggs upp i god tid innan mötet.

mar
26
sön
EFÖ – Artrikedomen i Östgötska granskogar @ Linköpings Naturcentrum
mar 26 kl. 17:00 – 19:00

Rebecca Petersen och Angelica Weisner berättar om sina studier som de gjorde som examensarbeten under sina biologistudier vid Linköpings Universitet, där de har jämfört skillnader kring olika insektgrupper, vedlevande skalbaggar, mossor och svampar i produktionsskogar och naturreservat av olika ålder i Östergötland.

apr
22
lör
Vårmöte med årsmöte @ Online
apr 22 kl. 10:00 – 15:00

VÅRMÖTE
Välkommen på Trollsländeföreningens Vårmöte! Anmälan krävs: vi återkommer med länk för detta.

Program
10.00 Välkommen!
10.15 Forntida troll och eleganta flickor: vad biologer kan lära sig av flygande insekter. Moa Metz, Uppsala universitet
10.45 Frågor och diskussion på föregående ämne
11.00 Aktuella trender för Sveriges trollsländor. Magnus Billqvist, Naturskyddsföreningen och Trollsländeföreningen
11.30 Frågor och diskussion på föregående ämne
11.45 Anlagda våtmarker som ”artöar” för trollsländor i jordbrukslandskapet – exempel LIFE-Goodstream. John Strand, Hushållningssällskapet
12.15 Frågor och diskussion på föregående ämne
12.30 Lunchpaus
13.30 Årsmöte: alla är välkomna men enbart medlemmar har rösträtt.
Dagordning och handlingar läggs ut löpande här.
ca 14.50 Avrundning med möjlighet till frågor och diskussion.

Om föreläsarna
• Moa Metz studerar evolutionsbiologi på Uppsala universitet och till sommaren börjar hon doktorera på NTNU i Norge. I hennes examensarbete har hon undersökt mekanismer och evolutionära aspekter av trollsländans metabolism för att försöka förstå hur den kan ge upphov till ekologiska mönster i naturen.
• Magnus Billqvist arbetar till vardags för Naturskyddsföreningen i Skåne-Blekinge och kommer att redovisa aktuella trender och statistik för Sveriges trollsländor: vilka går det bra resp. dåligt för och finns det några gemensamma nämnare?
• John Strand från Hushållningssällskapet i Halland berättar om hur anlagda våtmarker kan fungera som ”öar” för trollsländor i jordbrukslandskapet. John redogör med exempel från projektet LIFE-Goodstream.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.