Kalendern

maj
25
lör
Bioblitz Dalarna @ Backa våtmark norr om Falun
maj 25 heldag

I samband med Biologiska mångfaldens dag arrangeras BioBlitz Dalarna för andra gången lördagen den 25 maj vid Backa våtmark i Falun (karta samt program hittar ni längre ner) och kommer att hålla på nästan ett helt dygn. Alla är välkomna att delta och hjälpa till att hitta så många arter som möjligt, alla behövs! Det här blir ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den biologiska mångfalden vi har runt oss!

Baslägret under BioBlitzen kommer att vara vid Backa våtmark och bemannas med experter inom olika artgrupper för att bl.a. kunna artbestämma det som hittas. Förutom det kommer vi att ha t.ex. bestämningslitteratur, luppar, artlistor och mycket mer tillhanda.

Medtag egen matsäck för dagen, grillar kommer att finnas tillhands.

BioBlitz Dalarna arrangeras av Naturskyddsföreningen i Dalarna, Dalarnas Ornitologiska Förening, Entomologiska Föreningen i Dalarna och Västmanland, Dalarnas Botaniska Sällskap och Skogsriskan och sker i samarbete med Studiefrämjandet, Biologiska mångfaldens dag och Dalarnas museum.

BioBlitz Dalarna besöker centrala Falun under den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj för att prata biologisk mångfald med allmänheten! Carl von Linné kommer på besök och ett bihotell ska byggas. Vi kommer att stå vid Geislerska parken mellan kl. 10 – 18, bygga bihotell kl. 16 och avslutar dagen genom att delta i “Tyst minut för artdöden“. Alla är välkomna!

Läs allt om eventet här

mar
26
tor
INSTÄLLT! Lars-Erik Lindberg berättar om uppkopplade bikupor @ Göteborgs Naturhistoriska Museum
mar 26 kl. 18:00 – 20:00

Inställt men vi hoppas kunna köra det när virusläget har stabiliserats. Lars-Erik Lindberg, innovationsledare på Ericsson Garage på Lindholmen, berättar om ett nytänkande projekt ämnat att ge ledtrådar till varför bisamhällen kollapsar. Genom specialdesignade bikupor uppkopplade till nätet kan kontinuerliga data om biaktivitet, mängd honung, eventuella parasiter m m samlas in. Detta hoppas man ska bidra med kunskap om dessa livsviktiga organismer och de hot de står inför.

maj
17
sön
INSTÄLLT! Bor det vilda bin i din stubbe? @ Göteborgs Botaniska trädgård
maj 17 kl. 11:00 – 15:00

I samband med den internationella bidagen och den biologiska mångfaldens dag, lyfter vi fram solitärbina. Lär dig hur du själv kan gynna vilda bin, och ta del av ny forskning. VEK kommer ha ett bord på plats och Peter och Charlotte kommer att vara på plats för museet och föreningen.

maj
27
ons
INSTÄLLT! Insekter och blommor i Änggårdsbergen med Johan Ennerfelt @ Göteborg, Änggårdsbergen
maj 27 kl. 17:30

Vi vandrar genom Botaniska trädgården, via Torbjörnsmossarna, upp till Ljungheden. Omkring 2 km på lättgångna stigar. Änggårdsbergens flora bjuder på en intressant blandning av inhemska växter kryddat med exotiska rymlingar från Botaniska. Den varierade naturen ger också förutsättningar för ett rikt insektsliv. Växter som kan ses här är bl a bergbräken, rosling, topplösa, svinrot, slåttergubbe, kritsuga, praktveronika, aklejruta och jungfru Marie nycklar. Bland områdets insekter kan nämnas bivarg, grön sandjägare och blodröd rövarmyra. Exkursionen avslutas förhoppningsvis med spelande nattskärror i försommarkvällen. Samling 17:30 vid entrén till Botaniska trädgården. Ingen anmälan.
I samarbete med Botaniska Föreningen i Göteborg.

apr
12
mån
EFDV – Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg @ Amsberg, Borlänge
apr 12 kl. 06:25 – 07:25

Långhorningar – Wikipedia

Långhorningar och andra vedskalbaggar vid energivedslagret i Amsberg. Efter det, besök i naturskogen på Käringberget helt i närheten, där medhavd lunch förtärs i mer njutbar miljö. Ledare Lasse Wikars (070-9813210). Samling parkeringen vid Motorstadion norr om Borlänge 10.00. Länk till karta 

apr
24
lör
EFDV – Årsmöte @ Google Meet
apr 24 kl. 09:00 – 11:30
jun
5
lör
EFDV – Fjärilsexkursion till Ängsö i Västerås kommun @ Ängsö
jun 5 kl. 09:30 – 14:00

Gullvivefjäril – Wikipedia

Ängsös marker är välkända för naturälskare. Här letar vi framförallt fjärilar med chans på t.ex. gullvivefjäril, Hamearis lucina . Ansvarig: Joakim Thornell, 070-3026133. Samling vid Circle K-macken i Irsta 9.30.

jul
10
lör
EFDV – Älghagen i Kungsör @ Samling Kungsudden, Kungsör
jul 10 kl. 10:00 – 13:00

Historisk roadtrip i Kungsör - Issuu

Mellan Jägaråsens och Mörkrets backes naturreservat i Kungsör ligger Älghagen. Älghagen har fått sitt namn efter att man på Kungsgården, på Karl XI;s tid Gustav Vasas tid, hade halvtama älgar som tränades att bära ryttare. För dessa hade man en stor älggård som vi idag kallar Älghagen, nu en vacker ekbacke, vid vägen mot Köping. Därför har inte ekarna där avverkats för skeppsbyggeri och har hög ålder. Insektsfaunan är väldigt exklusiv med många sällsynta arter. Inte minst finns den svarta guldbaggen här. Vi samlas på Kungsuddens parkering i Kungsör 10.00. Anmälan till: Thomas Harry, 070-4657041. thomas.harry2@gmail.com.
Länk till karta

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.