Entomologiska Sällskapet i Lund (ESIL) hälsar medlemmar i Sveriges Entomologiska Förening välkommen till traditionellt årsmöte. Mötet äger rum helgen 28-30 juni och är förlagt till Löderups Strandbad Hotell & Restaurang (= Strandbaden) i Löderups Strandbad, beläget drygt två mil öster om Ystad, vid kusten. Omgivningarna hyser höga naturvärden och erbjuder olika typer av boenden.
Anmälan & registrering
Anmälan till SEF:s årsmöte görs genom inbetalning av 200 kronor på bankgiro 5476–0954 (Entomologiska Sällskapet i Lund). Senast fredag den 21 juni vill vi ha Din inbetalning/anmälan. Uppge namn och telefonnummer/e-post vid inbetalning. Anmälan berättigar till närvaro och deltagande i aktiviteter.
Information & kontakt
ESIL: www.esil.se
Mikael Sörensson (ordf. ESIL). Tel. 070-2687067. E-post: mikael.sorensson@biol.lu.se
Peter Rolfson (kassör ESIL). E-post: peter.rolfson57@gmail.com
VARMT VÄLKOMMEN till Skåne hälsar ESIL!
Sveriges entomologiska förenings årsmöte.
Den här gången i Löderup i Skåne. Spännande insektsmarker!
Se mer på www.esil.se
Trollsländeföreningens sommarläger arrangeras 2024 i trakterna runt Västervik. Lägret börjar torsdagen den 4:e juli och avslutas söndagen den 7:e juli. Vi kommer att bo och utgå från vandrarhemmet Marsbäcken som ligger sex kilometer norr om Västervik, omgivet av ekbevuxna kullar och vid Gamlebyviken som är en del av Östersjön. Information om boendet hittar du här. Google-koordinater till boendet hittar du här. Vi har bokat hela vandrarhemmet och har det för oss själva alla dagar. På vandrarhemmet är det självhushåll som gäller för frukost, lunch och kvällsmat. Vi kommer att ha tillgång till ett mindre kök och ett restaurangkök. Vi har även tillgång till grillplatser med ved utomhus.
Dagarna kommer vi att tillbringa så mycket som möjligt ute i fält om väderleken tillåter det. På kvällarna blir det föreläsningar och trevligt umgänge i allmänhet.
Vi samlas på boendet på torsdagen från klockan 10 och framåt för att vara redo att ge oss ut i fält ca kl.12. Alla andra dagar startar lägret klockan 10. På söndagen planeras en exkursion och vi avslutar i god tid för de som har lite längre att resa hem.
Arbetet med att fastställa vilka lokaler vi ska besöka pågår och kommer att presenteras när de är klara. Beroende på antalet deltagare kommer vi att dela in oss i olika grupper och besöka lokalerna växelvis.
Alla som vill är välkomna att delta, oavsett tidigare kunskapsnivå. Det finns heller inget krav på att vara medlem i Trollsländeföreningen för att delta på sommarlägret, men för de som önskar boka boende på vandrarhemmet krävs medlemskap i föreningen.
Kostnaden för boendet är sponsrat av föreningen och för våra medlemmar är kostnaden 300 kronor/dygn, dvs 900 kronor för alla tre dagarna. Alla boende på vandrarhemmet ska ha med sig egna lakan och handdukar.
Det finns även möjlighet att bo i tält/husvagn/husbil (dock utan el, men ni har tillgång till kök, toaletter & dusch på vandrarhemmet).
På söndagen städar vi våra rum, och hjälps åt med kök, duschar, WC och utomhusmiljön.
Du anmäler dig till: ingela.gustafsson@gmail.com
Om du vill anmäla dig och boka boende så anger du vilka dagar du önskar boende. Berätta gärna om du vet vem du vill dela ditt dubbelrum med. Skulle vi bli över 30 deltagare kommer det bli aktuellt med att vara fler än två personer i några av rummen, kostnaden för boendet kommer då att bli något lägre än 300 kronor/person/dygn. Ange i anmälan om du kan tänka dig bo i ett rum med tre personer.
Av ekonomiska skäl kommer vi att prioritera deltagare som bokar alla tre dygnen.
Sista anmälningsdag och betalning för boende är 2024-06-13.
För att säkra en plats på boendet är du välkommen att anmäla dig redan nu.
Om du vill anmäla dig till enskilda dagar utan att boka boende så anger du vilka dagar du vill vara med i fält. Anmälan till deltagande över dagen kan ske dagen innan, men vi uppskattar om du kan anmäla dig tidigare då det underlättar vår planering av grupper.
Anmäl gärna om du vill hålla något föredrag, antingen om trollsländor eller något annat naturintresse som ligger dig varmt om hjärtat.
Det går att åka buss från Västervik Resecentrum till hållplats Gertrudsvik eller Kapellet där vi kan ordna hämtning. I skrivande stund finns det inga klara tidtabeller för juli. Ange i din anmälan om du önskar hämtning.
Årets värdar för Trollsländeföreningens sommarläger är Helena Lager och Ingela Gustafsson och vi hälsar er varmt välkomna till Småland!
Har du några frågor är du välkommen att kontakta Helena 0709-41 55 02 eller Ingela 0709-32 88 42
[caption id="attachment_14150" align="alignleft" width="800"] Delar av deltagarna under lägret 2023. Foto: Magnus Billqvist.[/caption]
Obs, 11/7 är preliminärt, fastställt datum meddelas senare. På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.
Välkommen på denna trestegskurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger då eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.
Kurserna sker kvällstid via Zoom. Bra att ha är boken Nordens trollsländor (2023) då sidhänvisningar till den ges löpande. Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen, för övriga kostar de 100 kr. Anmälan krävs, denna görs via ett senare upplagt formulär.
Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Obs, 11/7 är preliminärt, fastställt datum meddelas senare. På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.
Välkommen på denna trestegskurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger då eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.
Kurserna sker kvällstid via Zoom. Bra att ha är boken Nordens trollsländor (2023) då sidhänvisningar till den ges löpande. Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen, för övriga kostar de 100 kr. Anmälan krävs, denna görs via ett senare upplagt formulär.
Kontakt: Magnus Billqvist, mobil: 0709641443
Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Trollsländeföreningens hemsida: https://www.trollslandeforeningen.se/aktivitet/kurs-vilka-arter-flyger-nu-del-3/?instance_id=126
Inbjudan till kurs i ängens ekologi
Lördag 3/8 i Norrfjärden, Piteå kommun. Lappbodarnas slåtterförening inbjuder till en kurs på vetenskaplig grund om slåtter- och betesängarnas biologiska förutsättningar och dess betydelse för bevarandet av den biologiska mångfalden. Antalet slåtter- och betesängar i Sverige har minskat dramatiskt under de senaste decennierna liksom dess flora. Samtidigt är den biologiska mångfalden satt under stark press, inte minst de pollinerande insekterna. Under kursen kommer vi att diskutera varför vi ska bry oss om det och hur vi kan agera. Vi kommer bl.a. att diskutera: – Hur såg det öppna landskapet ut innan människan tog över och hur har det omvandlats? – Varför är så många arter knutna till det öppna landskapet? – Varför är det gamla kulturlandskapet så artrikt och varför är arterna så hotade idag? – Vad krävs för att bevara det öppna landskapets arter och vad kan vi som enskilda eller grupp göra? – Hur kommer den biologisk mångfalden att påverkas av ett föränderligt klimat. – Varför behöver människan biologisk mångfald? Under förmiddagen gör vi en teoretisk genomgång av frågorna och eftermiddagen ägnas åt fältstudier på Lappbodarnas slåtteräng. Kursledaren Nils Ryrholm är professor vid Högskolan i Gävle inom forskningsämnet biologi. Han undervisar inom ämnena biodiversitet, ekologi, evolution, faunistik, miljökunskap och naturgeografi samt forskar om klimatets inverkan på fjärilar resp. biologisk mångfald och bevarandebiologi.
Datum: lördag 3/8 2024. Tid: 09.00 – 16.00 Plats: Församlingsgården i Norrfjärden (länk till Google maps), Helgenäsgatan 21 resp. Lappbodarnas slåtteräng. Kursledare: Professor Nils Ryrholm från Gävle högskola.
Kursavgift: 150 kr. i vilken ingår förmiddagsfika samt en lätt lunch (Betalas ej tillbaka vid utebliven närvaro). Betalning till: Swisch 123 641 07 16 eller Bankgiro 5469-1639.
Anmälan: E-post till tombys@telia.com. Ange namn, bostadsort och ev. specialkost. Sista anmälningsdag: fredag 16/7. Minimum antal deltagare: 10 st
Vi åker tillsammans till en plats (meddelas senare) i Lerums kommun med förhoppningsvis många trollsländor. Vi samlas på Stenkullens station kl. 10.30.
Ta med kikare, stövlar och matsäck.
För mer information och frågor: Håkan Jernehov 0706-771490, Lena Jernehov 0705-607790
Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Lerums Naturskyddsförening och Trollsländeföreningen
Vi samlas för att titta på trollsländor vid och omkring badplatsen i Kojtet utanför Vislanda i Småland (länk till Google Maps)
Medtag en kikare eller insektshåv om du har det. Vi avslutar med att fika tillsammans för de som har fika med sig.
Samling klockan 10, aktiviteten avslutas senast klockan 13.
Anmälan krävs då arrangemanget kan komma att ställas in om vädret är för dåligt för att se trollsländor och Ingela behöver då kunna meddela detta till deltagarna. Anmälan till Ingela
Aktiviteten är ett samarrangemang mellan Alvesta Naturskyddsförening och Trollsländeföreningen.