Lördagen den 4 juni – Gullvivefjäril
Gullvivefjärilen har numera bara mycket lokala förekomster i Sverige. Den förekommer huvudsakligen i tre områden – Kalmartrakten, norra Småland/södra Östergötland och Strängnästrakten. Vi kommer att besöka Fogdön norr om Strängnäs, där arten är känd från ett antal lokaler, och försöka hitta gullvivefjärilen. Naturligtvis kommer det att vara fritt fram att leta efter andra småkryp också.
Samling kl 10 på parkeringen nära McDonalds vid trafikplats Biskopskvarn i Strängnäs. Biskopskvarn är den östligaste trafikplatsen i Strängnäs (där väg 55 ansluter söderifrån till E20).
Ta med eget fika!
Ansvariga är Björn Carlsson (070-344 06 29) och Håkan Elmqvist (070-471 68 24).
Folkuniversitetet bjuder in till en trestegskurs om trollsländor. Medlemmar i Trollsländeföreningen leder kursen men det är ett externt arrangemang.
På kursen får du en introduktion till trollsländorna – när och var du kan se dem, hur länge de lever och hur de livnär sig mm. Två teoripass på distans avslutas med en trollsländeexkursion i Stockholmstrakten med Jonas Myrenås.
Vad är en trollslända och hur uppträder den? Ibland låter den sig snällt beskådas när den slår sig ner på ens arm, andra gånger ilar den blixtsnabbt genom luften. Trollsländan har i alla tider fascinerat. Under senare år har intresset för trollsländan ökat och det är många som efterfrågar mer kunskap. Under två teoripass (distans via Zoom) tar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen, oss med in i trollsländans värld.
Bland annat berörs: ålder och livscykel, parning och äggläggning, från larv till slända, naturliga fiender, arter och hur man kan dela in dem, var hittar jag trollsländorna, hur tittar man, rent praktiskt, på trollsländor.
Exkursionen: Ute i fält letar vi och tittar på trollsländor tillsammans med Jonas Myrenås. Trollsländorna är starkt väderberoende, därför lägger vi redan nu in ett ett alternativt datum ifall vädret inte är med oss den 4/6. Regnar det är det ingen idé att gå ut alls. Blåser det, men är soligt, kan man oftast hitta sländorna ändå.
Kursdatum och kursform
Teoripass 5/4 och 26/4, on-line i realtid, via Zoom. Du får en länk senast dagen före startdatum.
Fältpass: lö 4/6. Alternativt datum (vid dåligt väder den 4/6): sö 12/6. Tid: 10.00-13.00. Plats anges i kallelsen: i Stockholmstrakten dit man kan ta sig med kollektivtrafik.
Pris: 600 kr för hela kursen (tre delar)
Har du frågor? Kontakta Kundtjänst i Stockholm.
Boka kursen här
Lördag 4 juni – Vi besöker sandåsarna norr om Uppsala
Vi startar vid Röboåsen men har för avsikt att besöka Tunåsen och Gamla Uppsala högar också. Kanske bibäddarna har fått solitärbin som gäster?
Vid regn så ställs exkursionen in
Plats och tid: Parkeringen vid Röbo (ovanför gasmacken), kl 11.
Kontaktperson: Stefan Eriksson (0736-002436)

Trettioandra Svenska Entomologmötet arrangeras av VEK på Orust/Tjörn 10-12 juni 2022.
VEK står alltså som värd för Entomologmötet 2022 som egentligen skulle ha ägt rum förra året.
Den information om mötet 2021 som tidigare har gått ut stämmer alltså med undantag för datum och anmälningstid.
Information om mötet finns här
Här nedan kommer löpande mer information och nyheter om mötet.
Aktuellt 2 april: Information om boende, mat och kostnad
Boende: Vi bor i enkelrum med egen toalett/dusch. Ett fåtal dubbelrum kan i nödfall ordnas med extrasäng, men vi försöker hellre se till att att par får rum intill varandra.
Någon särskild plats för husbil eller tält finns inte på folkhögskolan. Det kan eventuellt finnas vid Tjörns golfklubb (2 km fågelvägen, 5 km med bil).
Mat: På fredag kväll får vi en enklare kvällsmat. På lördag ingår frukost, lunch och middag samt fika. På söndag får vi frukost, fika och en enklare lunch att ta med oss i fält.
Kostnad: Rum och mat kostar 1800 kr per person. Eventuellt dubbelrum är inte billigare. Vi har ännu inte fått kostnaden för enbart mat för den som ordnar eget boende.
För att underlätta vår planering: Anmäl dig snarast! Dock senast 30 april.
Anmäl dig per e-post till sef2021@entomologklubben.se
Anmälan skall innehålla namn, adress, e-post, tel-nr, boendeform (rum eller eget) samt eventuella önskemål om specialkost.
Länk till infoblad om mötet: https://www.entomologklubben.se/Svenskt%20entomologmote%202021.pdf
Vi är flera föreningar som tillsammans med Studiefrämjandet anordnar en s.k. bioblitz då vi försöker hitta så många arter som möjligt under en dag.
Ta med hela familjen – barnvänligt!
Förutom vi deltar:
– Västmanlands ornitologiska förening
– Västmanlands botaniska förening
– Naturskyddsföreningen Västmanland
– Studiefrämjandet
Trollsländor i Kojtet (Vislanda, Småland)
Vi undersöker vilka trollsländor som finns och skapar oss en grund för att följa utvecklingen av förhoppningsvis fler arter i Kojtet. Medtag gärna fika och för er som har även kikare och/eller håv.
Aktiviteten arrangeras tillsammans med Naturskyddsföreningen i Alvesta kommun.
VAR: Kojtet (56°47’00.1″N 14°28’56.9″E)
Lördag 18 juni. Feromonlock på glasvingar i Ludvika.
Vi prövar att locka fram glasvingar med feromon. Området är spännande. Här har bland annat blodbock (på femtiotalet) och brun gräsfjäril hittats. Samling vid skolan i Brunnsvik 12.00. Guider: Hans Lindmark och Uno Skog.
Anmälan till ansvarig: Uno skog, uno.skog@gmail.com.