Traditionellt luciafika där medlemmarna visar bilder, berättar anekdoter och visar kryp från året som gått. Denna kväll bjuder vi på fikat som oftast är hembakade lussebullar.
Hur kan man fastställa vilken insektsart som lämnat spår efter sig i bark och ved? Ibland är det lätt men ofta mycket svårt. Kom och lyssna på när Åke Lindelöw från SLU föreläser om vedinsekters spännande liv och ekologi, och få tips på hur du själv kan kläcka fram dem!
Entomologen Moa Pettersson från SLU Artdatabanken föreläser om myrornas magiska värld, deras spännande beteenden och intrikata sociala strukturer. Följ med in i stacken, på strövtåg och ner i marken med dessa fascinerande steklar
Vi kikar på de olika miljöerna, hage, lövskog, sumpskog och kalkkärr och letar kryp tillsammans. Vi kommer ha flera experter med för olika krypgrupper. Motala biologiska förening och Naturskyddsföreningen i Motala är också inbjudna. Exkursionen startar 09:30.
Anmälan till Monika Sunhede monikasunhede@hotmail.com senast den 10 juni. Samåk gärna då det finns ganska begränsat med parkering vid reservatets huvudparkering. Vi kommer maila ut mer info.
Här har vi bland annat chansen beskåda ett av länets starkaste bestånd av trumgräshoppa mfl insektsarter som gillar hedliknande miljöer. Samarrangemang med Naturskyddsförening i Finspång. Exkursionen startar 09.30 (till senast 13.00) men då svårt med parkering samlas alla vid Igelfors fotbollsplan kl.09.15 för organisering och samåkning.
Anmälan till Nicklas Jansson på e-post:
nicklas.jansson@liu.se senast 15 augusti. Frågor till Nicklas Jansson 0705534944 eller Sven-Erik Pettersson 0702180189
Lars Rigbäck har gått från fågelskådare till att också intressera sig för krypen som få kan något om nämligen stritar. Ikväll berättar han om dessa vackra små varelser och tipsar om hur vi ska börja skåda stritar.
Precis som Östergötland så har Närkes insektsförening genomfört ett trollsländeprojekt. Ikväll kommer Per Karlsson Linderum och berättar om hur de gått i deras projekt. delar av denna artrika grupp.