Kalendern

jun
18
lör
FSOE – Bioblitz vid Lindreservatet @ Lindreservatet, Norra Öland
jun 18 heldag
Under hela denna lördag inventerar FSOE Lindreservatet på arter, med särskilt fokus på insektslivet. Vi hoppas på många med brett biologiskt kunnande från hela landet som vill ansluta.
Publika visningar:
MORGONENS & NATTENS FÅNGST kl 10.00
Burkade insekter som hittats förevisas.
SMÅKRYPSEXKURSION
kl. 13.00 & kl 16.00
Exkursion med håvar, fällor och andra insamlingstekniker.
NATTLYS kl 22.00
Vi studerar det nattliga liv av fjärilar och andra insekter som lockas till våra ljusanordningar och lockbeten. Kom och gå som du vill, vi håller på så länge det är roligt. Chans att pejla in fladdermöss också!
Föranmälan: pav.johnsson@olandsfolkhogskola.se (obegränsat antal deltagare )
VAR: Mötesplats Parkeringsplatsen vid Lindreservatet.
GPS-punkt: 57.319604, 17.030047.
jul
2
lör
FSOE – Insektsexkursion i Rudalunds naturreservat @ Rudalunds naturreservat
jul 2 kl. 11:00 – 13:00

I det betade eklandskapet i detta reservat finns en fantastisk insektsrikedom. Under denna exkursion är det rödlistade insektsarter vi fokuserar på, däribland den mycket ovanliga lindfläcksbocken.

Föranmälan: pav.johnsson@olandsfolkhogskola.se (max 30 deltagare)

VAR: Parkeringsplats i Rudalunds naturreservat.

GPS-punkt: 57.130920, 16.095279.
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 02 jul 2022
feb
19
sön
EFÖ – Vintermyggor och andra vinteraktiva insekter @ Omberg
feb 19 kl. 09:30 – 16:00

På denna exkursion till Omberg tar Anders Göthberg med oss i jakten på dessa relativt okända vinteraktiva kryp. Exkursionen pågår mellan 9.30 – ca 16 – tiden. Ta med matsäck och varma kläder vid behov.

Samling: NaturCentrum kl 09.30. Även en samling vid Stocklycke parkering 10:30.

Anmälan senast den 17/2 till Kjell Antonsson, kjell.antonsson56@gmail.com

jun
11
sön
EFÖ – Exkursion till Omberg @ Omberg
jun 11 kl. 09:00 – 16:00

Vi besöker det sägenomspunna Omberg med sin fantastiska natur.
Denna gång också mot bakgrunden av den stora insektsinventering som genomförts nyligen.

Exkursionsledare Kjell Antonsson, som visar några områden som visade sig hysa anmärkningsvärda insektsarter vid inventeringen 2021. Medtag matsäck.

Anmälan senast den 9/6 till kjell.antonsson56@gmail.com

jun
29
tor
Trollsländesommarläger 2023 @ Udden i Tollered vid sjön Torskabotten
jun 29 – jul 2 heldag

Välkommen till Trollsländeföreningens sommarläger 2023…
som kommer att hållas i Västra Götaland, Lerums och Alingsås kommuner 29 juni t.o.m. 2 juli. Vi bor på den naturskönt belägna konferensgården Udden i Tollered vid sjön Torskabotten där vi på torsdag checkar in 10.00- 12.00. Här är länk till platsen.

29, 30, 1, 2 åker vi ut till närliggande trollsländerika habitat. Om vi blir många deltagare delar vi upp oss i flera grupper. Sista dagen på lägret avlutas ca kl. 13.00.

Sex besöksplatser är inplanerade just nu varav en med möjlig spetsfläckad trollslända. Vi är flera som skulle vilja se en snygg hona, (samma trollslända som är på omslaget av ”Nordens trollsländor”). Övriga platser försöker vi välja så vi får en så artrik blandning som möjligt med förhoppning om nya kryss för deltagarna.

Vi samåker till de olika besöksplatserna. Det är relativt kort mellan besöksmålen. Lätt terräng på de flesta ställen. Max två kilometer att gå fram och tillbaka på det längsta.

Alltså, tre nätter för 900:-/person oavsett ålder. Ni står själva för frukost, lunch och middag. Kyl och restaurangkök finns för egen matlagning och förvaring. På lördagen finns grillar tända och ni lägger på vad ni har med. Om det är någon som har ett litet föredrag eller trevliga bilder så ta med dem.

Vill man hyra sängkläder och handduk så går det bra att göra det på plats för 150: –
De flesta rummen är för två. Vi städar våra rum innan vi lämnar dem.

Tyvärr är husbil och tält svårlöst i år men Trollsländeföreningen subventionerar kraftigt så vi tycker 300:-/natt/pers är mer än bra! För att ta del av subventioner måste man vara medlem i Trollsländeföreningen. Gå med snarast om du inte redan är det!

Vill du deltaga i sommarlägret men bara en dag eller två så går det bra.

För alla deltagare behövs Google Maps i telefonen då vi delar ut besöksplats på morgonen innan utfärd.

Arrangörer är:
Lena Jernehov 0705–607790
Håkan Jernehov 0706–771490
Thomas Ögren 0733–456663
Christina Sandblom 0705–700750

Anmäl dig så tidigt du kan om du vill sova över så vi har möjlighet att förbereda oss. Det finns en begränsning på antalet övernattningsplatser.

Anmälan till: hakanjernehov@gmail.com. Där får du vidare instruktioner om referensnummer samt betalform.

Sista anmälningsdag: 20 juni.

Glöm inte stövlar, lupp, kikare och håv…medlem i Trollsländeföreningen så klart!

aug
20
sön
EFÖ – Exkursion till dåligt kända bärfisområden – INSTÄLLT!! @ Blåvik, Boxholm
aug 20 kl. 09:00 – 16:00

Dessvärre blir denna exkursion inställd.

 

Besök gärna Naturum Tåkern istället – där kommer bl a Malin Larsson prata och visa insekter

jun
15
lör
NEF – Insektsvandring längs Hörnån @ Häggnäs
jun 15 kl. 10:00

Hörnån rinner i en djupt nedskuren ravin i nedre delen av sitt lopp. Trots att hedarna ovanför ravinen förvandlats till ett industriellt trädplantage så ger ravinerna runt ån fortfarande en vildmarksartad inramning till vattnet. Här växer prunkade högörtsskogar med ormbunkar, grova granar och lövträd och massor av döda och fallna trädstammar. Plötsligt öppnar sig skogen i gamla hävdade slåtterängar och kulturhistoriska rester från Hörnefors gamla bruksmiljöer. Fiskevårdsområdet har anlagt en vandringsled längs ån som gör detta annars svårtillgängliga område lite mer lättvandrat. Vi vandrar nedströms från Häggnäs mot Hörnefors.Samling kl 10:00 för gemensam avfärd från KBC-parkeringen vid Universitetet eller på plats kl 10:45 vid landsvägsbron över ön i Häggnäs.Ansvarig: Anders Nilsson tel. 0930-180788 eller 073-8357660, andersnnilsson258@gmail.com

sep
28
lör
NEF – Introduktion till tripsar @ Arboretum norr, Baggböle och SLU Umeå
sep 28 kl. 11:00 – 15:00

Introduktion till tripsar, en försummad och missuppfattad insektsgrupp.

Tripsar är inte bara skadeinsekter utan fyller flera viktiga funktioner i naturen. Då de är så små, så missar man dem ofta vid vanliga provinsamlingar av insekter såsom Malaise-fällan. Det krävs därför andra typer av provinsamlingar och preparering av dem för identifiering. Om vädret tillåter, så kommer vi att börja aktiviteten med 1 timmes fältövrning där vi samlar tripsar och har gemensam lunch/picknick ute i det fria, innan vi åker till labbet för att preparera dem vidare. En kort föreläsning (baserat på råd från tripsforskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Emma Wahlberg) kommer att ges kring tripsars biologi och identifiering.

Provtagningsplats (om bra väder): Arboretum norr, Baggböle. Vid regnigt väder samlas vi direkt på SLU, vid huvudingången.

Datum: Lördag den 28 september kl. 11-15.

Ansvarig: Natuschka Lee, entomology@natuschkalee.org; Tel: 070 375 12 13

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.