Obs, 11/7 är preliminärt, fastställt datum meddelas senare. På sista träffen ligger fokus på sensommarens och höstens arter, som mosaiksländor och ängstrollsländor.
Välkommen på denna trestegskurs som arrangeras av Trollsländeföreningen och Studiefrämjandet. Kursen är uppdelad på tre träffar från maj till juli. Vid varje tillfälle går vi igenom de arter som flyger då eller är på gång att börja flyga. Fokus ligger på artbestämning och hur man hittar de aktuella arterna. Kursledare är Magnus Billqvist, författare till Nordens trollsländor, Svenska Trollsländeguiden och Skånes trollsländor.
Kurserna sker kvällstid via Zoom. Bra att ha är boken Nordens trollsländor (2023) då sidhänvisningar till den ges löpande. Kurserna är gratis för medlemmar i Trollsländeföreningen, för övriga kostar de 100 kr. Anmälan krävs, denna görs via ett senare upplagt formulär.
Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.
Här har vi bland annat chansen beskåda ett av länets starkaste bestånd av trumgräshoppa mfl insektsarter som gillar hedliknande miljöer. Samarrangemang med Naturskyddsförening i Finspång. Exkursionen startar 09.30 (till senast 13.00) men då svårt med parkering samlas alla vid Igelfors fotbollsplan kl.09.15 för organisering och samåkning.
Anmälan till Nicklas Jansson på e-post:
nicklas.jansson@liu.se senast 15 augusti. Frågor till Nicklas Jansson 0705534944 eller Sven-Erik Pettersson 0702180189
Lars Rigbäck har gått från fågelskådare till att också intressera sig för krypen som få kan något om nämligen stritar. Ikväll berättar han om dessa vackra små varelser och tipsar om hur vi ska börja skåda stritar.
Introduktion till tripsar, en försummad och missuppfattad insektsgrupp.
Tripsar är inte bara skadeinsekter utan fyller flera viktiga funktioner i naturen. Då de är så små, så missar man dem ofta vid vanliga provinsamlingar av insekter såsom Malaise-fällan. Det krävs därför andra typer av provinsamlingar och preparering av dem för identifiering. Om vädret tillåter, så kommer vi att börja aktiviteten med 1 timmes fältövrning där vi samlar tripsar och har gemensam lunch/picknick ute i det fria, innan vi åker till labbet för att preparera dem vidare. En kort föreläsning (baserat på råd från tripsforskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Emma Wahlberg) kommer att ges kring tripsars biologi och identifiering.
Provtagningsplats (om bra väder): Arboretum norr, Baggböle. Vid regnigt väder samlas vi direkt på SLU, vid huvudingången.
Datum: Lördag den 28 september kl. 11-15.
Ansvarig: Natuschka Lee, entomology@natuschkalee.org; Tel: 070 375 12 13
Precis som Östergötland så har Närkes insektsförening genomfört ett trollsländeprojekt. Ikväll kommer Per Karlsson Linderum och berättar om hur de gått i deras projekt. delar av denna artrika grupp.
Traditionellt luciafika där medlemmarna visar bilder, berättar anekdoter och visar kryp från året som gått. Denna kväll bjuder vi på fikat som oftast är hembakade lussebullar av självaste ordförande.
Under denna träff som sker via Zoom kommer vi att prata massor om trädgårdsdammar. John Strand och Magnus Billqvist delar med sig av sina erfarenheter, ger tips med mera. Har du själv något du vill tipsa om är du välkommen att göra så.
Länk till mötet: klicka här.
Lösenkod 775501
Christer Bergendorff, Håkan Jernehov, Per Wetterstrand, Helen Sheppard, John Strand, Nicklas Leviné och Magnus Billqvist visar denna kväll några av alla sina bilder från 2024. Vi bjuder även in alla andra medlemmar som vill dela med sig av bilder från fjolåret. Det kan vara din vackraste bild, foto med en dråplig historia, eller vad som helst du vill dela med dig av.
Vet du redan nu med dig att du vill visa några bilder (max fem!) så kontakta Magnus Billqvist senast den 15/2.
Länk till mötet: klicka här.
Lösenkod vid behov: 164595
[caption id="attachment_15026" align="alignleft" width="800"] Kanske får vi denna kväll höra om bakgrunden till denna bild, som i svartvit form utgjorde en av de allra svåraste nötterna att knäcka under vårt senaste Adventsquiz.[/caption]