Kalendern

mar
26
tor
INSTÄLLT! Lars-Erik Lindberg berättar om uppkopplade bikupor @ Göteborgs Naturhistoriska Museum
mar 26 kl. 18:00 – 20:00

Inställt men vi hoppas kunna köra det när virusläget har stabiliserats. Lars-Erik Lindberg, innovationsledare på Ericsson Garage på Lindholmen, berättar om ett nytänkande projekt ämnat att ge ledtrådar till varför bisamhällen kollapsar. Genom specialdesignade bikupor uppkopplade till nätet kan kontinuerliga data om biaktivitet, mängd honung, eventuella parasiter m m samlas in. Detta hoppas man ska bidra med kunskap om dessa livsviktiga organismer och de hot de står inför.

maj
17
sön
INSTÄLLT! Bor det vilda bin i din stubbe? @ Göteborgs Botaniska trädgård
maj 17 kl. 11:00 – 15:00

I samband med den internationella bidagen och den biologiska mångfaldens dag, lyfter vi fram solitärbina. Lär dig hur du själv kan gynna vilda bin, och ta del av ny forskning. VEK kommer ha ett bord på plats och Peter och Charlotte kommer att vara på plats för museet och föreningen.

maj
27
ons
INSTÄLLT! Insekter och blommor i Änggårdsbergen med Johan Ennerfelt @ Göteborg, Änggårdsbergen
maj 27 kl. 17:30

Vi vandrar genom Botaniska trädgården, via Torbjörnsmossarna, upp till Ljungheden. Omkring 2 km på lättgångna stigar. Änggårdsbergens flora bjuder på en intressant blandning av inhemska växter kryddat med exotiska rymlingar från Botaniska. Den varierade naturen ger också förutsättningar för ett rikt insektsliv. Växter som kan ses här är bl a bergbräken, rosling, topplösa, svinrot, slåttergubbe, kritsuga, praktveronika, aklejruta och jungfru Marie nycklar. Bland områdets insekter kan nämnas bivarg, grön sandjägare och blodröd rövarmyra. Exkursionen avslutas förhoppningsvis med spelande nattskärror i försommarkvällen. Samling 17:30 vid entrén till Botaniska trädgården. Ingen anmälan.
I samarbete med Botaniska Föreningen i Göteborg.

apr
26
mån
Trollsländor: insektsvärldens bevingade juveler @ Träff via Zoom
apr 26 kl. 18:30

Från få till tiotusentals rapporter, från en handfull till hundratals aktiva sländeskådare på bara några år: trollsländor har blivit den nya flugan!

Under den här digitala föreläsningen berättar Magnus Billqvist, ordförande i Trollsländeföreningen och författaren till bland annat boken Nordens trollsländor, om varför trollsländorna fascinerar allt fler och ger oss en introduktion till dessa bevingade juvelers liv och leverne. Frågor som när och var man kan se dem, hur man skiljer på olika arter och hur länge de lever får sina svar.

Du måste anmäla dig till föreläsningen för att få tillgång till zoomlänken. Anmäl dig antingen direkt på webben eller via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

Föreläsningen följs upp med en trollsländeexkursion söndagen den 9 maj tillsammans med trollsländeexperten Jonas Myrenås. Här kan du läsa mer om exkursionen.

Efter exkursionen kan de som är intresserade starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden.

maj
9
sön
Trollsländeexkursion, Sörmland @ Lissmasjön, Sörmland
maj 9 kl. 10:00

Följ med på exkursion till de fascinerande trollsländornas värld. Lissmasjön i Huddinge kommun är en öppen slättsjö med mycket vass där ett antal arter av trollsländor lever och trivs. På ängarna väster om parkeringen och på bryggan ut i sjön har vi goda chanser att se många arter. Förra året upptäcktes exempelvis en blå kejsartrollslända här. Jonas Myrenås guidar och berättar om de trollsländor vi ser.

Efter Lissmasjön kan man fortsätta till den närbelägna Kvarnsjön, som är en surare skogssjö med gungfly. Där flyger det helt andra arter av trollsländor.

Samling klockan 10.00 vid Entré Lissmasjöns parkering. Vägbeskrivning finns här.

Efter exkursionen finns det möjlighet att starta en kamratcirkel utifrån studieplanen Trollsländor i Norden. Titta närmare till studieplanen här.

Anmälan: via mail till lena.wistrand@studieframjandet.se

[caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="584"] Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.[/caption]

maj
23
sön
Trollsländor vid Blistorp, Skåne @ Blistorp, NO Skåne
maj 23 kl. 11:00

[caption id="attachment_4223" align="alignleft" width="960"] Entusiaster från fem olika länder förevigar gungflymosaikslända vid Blistorp.[/caption]

Vi besöker Blistorp, ett av Sveriges främsta områden för trollsländor. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet. Mer information om mötesplats etc kommer.

Läs mer om Blistorp här.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.