Lars Rigbäck har gått från fågelskådare till att också intressera sig för krypen som få kan något om nämligen stritar. Ikväll berättar han om dessa vackra små varelser och tipsar om hur vi ska börja skåda stritar.
Introduktion till tripsar, en försummad och missuppfattad insektsgrupp.
Tripsar är inte bara skadeinsekter utan fyller flera viktiga funktioner i naturen. Då de är så små, så missar man dem ofta vid vanliga provinsamlingar av insekter såsom Malaise-fällan. Det krävs därför andra typer av provinsamlingar och preparering av dem för identifiering. Om vädret tillåter, så kommer vi att börja aktiviteten med 1 timmes fältövrning där vi samlar tripsar och har gemensam lunch/picknick ute i det fria, innan vi åker till labbet för att preparera dem vidare. En kort föreläsning (baserat på råd från tripsforskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Emma Wahlberg) kommer att ges kring tripsars biologi och identifiering.
Provtagningsplats (om bra väder): Arboretum norr, Baggböle. Vid regnigt väder samlas vi direkt på SLU, vid huvudingången.
Datum: Lördag den 28 september kl. 11-15.
Ansvarig: Natuschka Lee, entomology@natuschkalee.org; Tel: 070 375 12 13
Precis som Östergötland så har Närkes insektsförening genomfört ett trollsländeprojekt. Ikväll kommer Per Karlsson Linderum och berättar om hur de gått i deras projekt. delar av denna artrika grupp.
Ta med intressanta fynd, bilder mm.
Fika serveras till självkostnadspris.
Välkomna alla!
Traditionellt luciafika där medlemmarna visar bilder, berättar anekdoter och visar kryp från året som gått. Denna kväll bjuder vi på fikat som oftast är hembakade lussebullar av självaste ordförande.
Sommarens skörd
Vi inleder insektsåret 2025 med en traditionsenlig träff där vi går igenom det gångna årets fynd.
Plats och tid: Evolutionsbiologiskt centrum (EBC), Norbyvägen Uppsala, kl 19:15
Kontaktperson: Thomas Persson Vinnersten (070-5727605)