Dessvärre blir denna exkursion inställd.
Besök gärna Naturum Tåkern istället – där kommer bl a Malin Larsson prata och visa insekter
Exkursion till Långmaren inom Nynäsreservatet. Vi träffas på övre parkeringen för att leta trumgräshoppa. Det finns många spännande insekter på denna unika lokal bl.a. flera sällsynta fjärilar. Vi besökte den här platsen en sensommar för många år sedan och en försommar för några år sedan. Gården är brukad på ett uråldrigt sett vilket gynnat många arter insekter däribland trumgräshoppan som här har en av Sörmlands största förekomster. Den nye förvaltaren Stefan Gäfvert har återskapat ett stort antal våtmarker inom reservatet. Han har dessutom bytt ut granplanteringar mot betesmarker som det var tidigare. Ta med eget fika till en trevlig dag med förhoppningsvis bra väder.
VÄLKOMNA
Kontakt Jan Sjöstedt 0705729232
Hellasgården. Vi samlas i bortre (östra) änden av parkeringsplatsen 14.00, och vandrar långsamt österut mot skjutbanan vid Snörom, där vi beräknas anlända kring 16.30. Vid gynnsamma förhållanden pågår exkursionen hela kvällen och avslutas med grillning följt av nattlys efter nattfjärilar. Om du vill ansluta senare men inte hittar oss – ring 0736-133796 (Niklas) eller 073 895 6419 (Rasmus).
Vill du vara med på grillningen så skicka gärna ett meddelande till Niklas (niklas.apelqvist@nrm.se), så att vi vet hur många vi skall köpa mat åt. Exkursionen till Hellasgården är helt kostnadsfri, och alla är välkomna Ta gärna med vänner och familj som kan tänkas vara intresserade.
Entomologiska föreningen i Uppland finns som alltid på plats under Stadsskogens dag. Kom gärna förbi vårt marknadsstånd och ställ en fråga om något kryp, köp en bok eller fjärilsplansch. Vi står längs Marknadsgatan i Stadsskogen mellan kl 10-15.
Välkomna!
Sjöhåla ligger vid Myggstaviken söder om Tofta i Kungälvs kommun. Här har VEK varit delaktig i ett LONA-projekt med syfte att restaurera en igenväxande naturbetesmark för att möjliggöra fortsatt utveckling av betesmarkens biologiska mångfald, växter och djur. Området består av havsstrandäng, frisk och torr gräsmark samt hällmark och omgivande buskmarker. Området har varit betat under mycket lång tid, mer än 1000 år, utom de senaste 25 åren. Förhoppningsvis kan vi få träffa Gunilla, ansvarig för projektet. Hon kan berätta om inventering och restaurering av området.
Var: Samling 10:00 på Slottsskogens södra parkering nära spårvagnshållplatsen Botaniska trädgården för samåkning.
Anmälan till Peter Nielsen, tel. 0738 16 99 66.
Entomologiska föreningen i Uppland finns på plats under Enköpings trädgårdsdag (https://enkoping.se/underwebbar/tradgardsdagen.html). Kom gärna förbi vårt marknadsstånd och ställ en fråga om något kryp, köp en bok eller fjärilsplansch. Vi står längs Marknadsgatan i Stadsskogen mellan kl 10-16.
Välkomna!
Galler och minor i Slottsskogen med Johan Ennerfelt
Otaliga arter av insekter, kvalster och svampar livnär sig på växter. Vissa avslöjar sig genom att bilda galler och minor. Under exkursionen får vi lära oss att skilja på olika arter genom deras spår. Vi tittar även på intressanta växter vi stöter på under exkursionen. Ca 4 km vandring i mestadels lätt terräng.
Var: Samling vid spårvagnshållplatsen Botaniska Trädgården kl. 10:00.
Anmälan senast 31 augusti till Johan Ennerfelt (0730-415614, helst med SMS).
Samarrangemang med Botaniska föreningen.