Att skåda insekter

Tips till insektsskådaren

Att gå och lysa på trädstammar, vedsvampar, husväggar och andra ställen under ljumma sommarkvällar/nätter är en upplevelse. En mycket stor andel av insekterna är nattaktiva.

Olika sätt att oroa insekterna och därmed få dem på benen är ofta effektivt. Vattenbegjutning av stränder är en mycket angenäm sysselsättning; jordlöpare, kortvingar, vivlar kommer snabbt upp ur sanden för att sätta sig i säkerhet. Likaså trampning eller nedsänkning av material i vatten driver elegant fram många djur ur sina gömställen.

Glöm inte heller att helt enkelt titta efter insekter. Granska lämpliga material exempelvis ved. Att upptäcka djuren innan de upptäckt dig leder till många spännande iakttagelser av beteenden hos olika arter. Dessa möten glömmer man aldrig!

MatsWilhelm Framtidens entomolog

Ett alternativ är att ta insekterna med hem och ha dem i terrarium eller akvarium. Då kan man även följa beteenden och födoval och kanske även få dem att reproducera sig. Detta kan utvecklas ganska långt. Enkla exempel är att ta hem fjärilslarver och föda upp dem eller plocka hem vedbitar och se vad som kläcks. En något mer avancerad variant är att på våren-försommaren ta ned ett påbörjat getingbo (med drottning, och arbetare om det finns), ta bort ytterhöljet och fasta själva kakorna under locket i en låda med ingångshål och plexiglasgluggar som kan täckas för Har man lådan på balkongbordet eller terrassen kan man i lugn och ro studera genom glaset hur boet och getingsamhället växer och fungerar. Det går även utmärkt att själv anlägga ett myrsamhälle (se Chinery 1979; i denna rekommenderas Lasius-arter, men det är lättare att få tag i drottningar av t ex Formica fusca eller Myrmica-arter). Fler tips om terrarier för humlor mm finns i boken Insekter som hobby.

Det är också intressant att placera ut bamburör för t ex hålbyggande rovsteklar och bin eller att plantera nektarrika blommor. Här finns mycket teknik att uppfinna och utveckla t ex för att skapa en riktig insektsträdgård. Läs om den entomologiska trädgården

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.