Små vingade eller vinglösa insekter som brukar kallas boklöss, barklöss eller dammlöss. Stövsländorna liknar inte alls sländor utan ser mera ut som bladloppor, som tillhör ordningen växtsugare, men skiljer sig genom vingarnas ribbnät och de enklare, icke sugande mundelarna.
De är små ca 1-4 mm långa och det kan därför vara svårt att se att de till skillnad från bladloppornas stickande mundelar har en mun som kan tugga. Det mest utmärkande draget är att de har en stor och kraftigt välvd munsköld.
Ibland är inte bara de ofullständigt utvecklade larverna vinglösa utan också de vuxna insekterna och kan då vara ännu svårare att känna igen, men titta efter munskölden och långa antenner.
De flesta stövsländor finns utomhus och är vanligare än man tror på trädstammar, grenar och buskar. De lever av pollen eller alger, lavar och svamp på trädens bark. De
kan även påträffas i mängd i fågelbon. Men också inomhus finns de och är då kortvingade eller vinglösa. Bland damm, gamla böcker, bakom tapeter och i stärkelsehaltigt livsmedelsspill hittar man ofta dessa mycket små s k damm- och boklöss.
Ca 3000 arter är kända i världen och det finns 63 arter i Sverige. För artbestämning behövs oftast lupp.
Litteratur
Svensson, B.W. och Hall, K. (2010). Stövsländor. Psocoptera. Nationalnyckeln. Praktverk som behandlar alla stövsländearter som påträffats i Norden. De beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och de flesta med utbredningskarta. Nycklar för artbestämning.
Badonnel, A. (1943). Psocoptères. Faune de France. 42.
Günther, K.K. (1974). Staubläuse, Psocoptera. Die Tierwelt Deutschlands. 61.
Hedström, L. (1983). Bidrag till kunskapen om svenska Psocoptera. Entomologisk Tidskrift. 104(2):41-48.
Landin, B.O. (1967). Ordning Psocoptera. Fältfauna. Insekter 1:161-174.
Lienhard, C. (1998). Psocoptères euro-méditerranéens. Faune de France. 83.
New, T.R. (2005, 2 ed.). Psocids: Psocoptera (Booklice and Barklice). Handbooks for the identification of the British Insects. 1:7.
New, T.R. (1974). Psocoptera. Handbooks for the identification of the British Insects. 1:7.