Om man bestämt sig för att avliva en insekt ska det ske så snabbt och skonsamt som möjligt. För en vanlig amatörentomolog så är etylacetat (ättiketer) bäst. Det är en vätska som ibland kan vara lite svår att få tag i men finns i färghandeln där det brukar gå att köpa per liter. Det enklaste är nog att beställa från någon webbshop för entomologiskt materiel – se vår länklista. De entomologiska föreningarna brukar ofta köpa in större mängder till försäljning. Det finns många andra medel som går att använda, men dessa har olika nackdelar. Professionella och erfarna entomologer använder ofta kaliumcyanid till avlivning. Ett sånt avlivningskärl består av en burk där man lägger cyanidkristaller i botten som man sedan gjuter ett gipslager över. Man aktiverar sedan cyanidkristallerna med några droppar vatten på gipset. Så länge kristallerna är fuktiga avger dom cyanidgas som dödar insekten. detta är inget för amatören eftersom cyanidgas i värsta fall kan vara dödligt för människor. Ett enkelt och skonsamt sätt att avliva insekter är också att lägga dom i frysen. Låt insekterna ligga över natten eftersom vissa djur kan överleva flera timmar.
Etylacetat eller ättiketer som det också kallas har fördelen att vara förhållandevis ogiftigt, dödar djuren snabbt och effektivt samt skadar inte djuren. Det bryts också ner i miljön förhållandevis snabbt. Man häller några droppar etylacetat i ett plast- eller glasrör där man har någon form av sugande material i botten. Det kan vara så enkelt som vanligt kökspapper eller lövsågspån. Man kan också använda olika syntetiska material, men kolla att det tål etylacetatet. Tillsätt också gärna ett par droppar vatten. Vattnet gör att avlivade insekter blir mjukare i lederna och lätta att montera. Ju fler djur som fylls på i samma rör desto mer vätska tillförs och då behövs inget extra vatten. Avlivningsröret eller burken är numera ofta av plast. Tumregeln är att undvika hårda plaster som ofta smälter av etylacetat. Tex modellbyggare använder etylacetat för att limma sina plastbyggsatser.
I vissa fall bör man vara återhållsam med mängden vätska i avlivningsburken samt undvika att förvara djuren där under längre tid. Skalbaggar med skalbeklädnad, särskilt gul sådan tenderar att mörkna om de avlivas i en fuktig miljö. Man kan efter tillsats av etylacetat och vatten, fylla upp röret med torrt papper – utrymmet upp till korken blir då torrt och baggarna behåller sin färg. För många och särskilt för större insekter kan förvaring under några dagar i avlivningskärlet medföra att stelheten släpper vilket underlättar monteringen högst avsevärt. Avlivade djur kan också förvaras i frys. Det går att förvara avlivade djur under många år, tillför etylacetat och vatten med jämna mellanrum så behåller de sin mjukhet. Helt uttorkade och stela djur kan mjukas upp genom att man lägger dom i en tät burk där man lagt fuktat skumgummi eller liknande i botten. tillförsel av vätska eller hett vatten eller prova också mikrovågsugnen. Annars bör man försöka preparera upp sitt material så fort som möjligt.