Sök
Stäng denna sökruta.

Fåfotingar (Pauropoda)

Fåfotingar (Pauropoda) är en klass med mycket små leddjur inom understammen mångfotingar. Klassen omfattar idag (2005) cirka 750 kända arter fördelade på fem familjer och 30 släkten.

File:Pauropus huxleyi.jpgFåfotingarna är mycket små mjukhudade djur med en längd på mellan 0,5 och 1,9 millimeter. De är långsmala och oftast vita med ett litet huvud. De har väldigt karakteristiska antenner. De är tvågrenade med tre flagreller och ett egendomligt klotformat sinnesorgan som kallas globulus. På kroppen har de fem par långa känselborst. De sanar ögon men har istället på huvudet två andra sinnesorgan som kallas temporalorgan. Ordningen Hexamerocerata har 11 par ben som vuxna medan ordningen Pauropodina har mellan 8 och 10 benpar. Endast honorna kan ha 10 benpar, hanarna har högst 9. Larvstadier har färre antal benpar.

Fåfotingarna lever i jorden. De kan påträffas mer än en meter ner i jorden. De kan dock inte själva gräva gångar utan är beroende av naturliga gångar och sprickor eller gångar som är gjorda av andra djur, till exempel maskar. Hanen avger spermiepaket som honan senare kan plocka upp, någon direkt parning förekommer således inte. Även jungrufödsel kan förekomma (se partenogenes) varvid avkomman enbart blir honor. Deras födovanor är dåligt kända men är troligtvis framför allt svampphyfer och fina rottrådar, men även animalisk föda kan intas.

Källa: Wikipedia

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om SEF:s behandling av personuppgifter.